Egy jól elkészített oldalas igazán finom és laktató téli ebéd lehet, ráadásul az alapanyagok beszerzése a pénztárcánkat sem terheli meg annyira. Akár hó vége van, akár nem, Balázs Barbi receptje mindig jól jöhet, ha egyszerre házias, tartalmas és pénztárcakímélő fogásra vágyunk.
Hozzávalók 4 személyre:
Az oldalashoz: 1 kg sertésoldalas | só | 10 dkg liszt | 3 tojás | 15 dkg natúr kukoricapehely | 1 teáskanál füstölt pirospaprika (helyettesíthető édes pirospaprikával) | 1 teáskanál fokhagymapor | 1 teáskanál őrölt bors | olaj a sütéshez
A püréhez: 80 dkg burgonya | 5 dkg vaj | 1,5 dl tej
A káposztasalátához: 20 dkg fehér káposzta | 10 dkg lila káposzta | 20 dkg sárgarépa | 1 kisebb fej lila hagyma | 4 evőkanál majonéz | 2 evőkanál tejföl | 1 teáskanál mustár | 1 teáskanál cukor
- A káposztasalátához a káposztákat, a tisztított sárgarépát és lila hagymát gyaluljuk vékonyra, majd tegyük nagy tálba, sózzuk be. Ha kis levet eresztett, csavarjuk ki.
- Keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a mustárt, a cukrot, majd sózzuk, borsozzuk. Forgassuk össze az öntetet a zöldségekkel, és tegyük hűtőbe, amíg a többi étel elkészül.
- Tegyük a csontonként feldarabolt oldalast fazékba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd adjunk hozzá 1 teáskanál sót. Főzzük közepes lángon, 45-60 percig lefedve, amíg a hús megpuhul, de nem esik le a csontról. Szedjük a megfőtt oldalast tányérra, és hagyjuk hűlni.
- Keverjük össze tálban a lisztet kevés sóval. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat. A kukoricapelyhet zacskóban törjük apróra, keverjük össze a füstölt paprikával, a fokhagymaporral és a borssal.
- Forgassuk az oldalasdarabokat először a lisztbe, majd a tojásba, végül a kukoricapehelybe.
- Serpenyőben forrósítsunk fel olajat, és süssük benne aranybarnára az oldalasdarabokat, közben fordítsuk meg. Papírtörlőn csepegtessük le.
- A püréhez hámozzuk meg és kockázzuk fel a burgonyát, majd főzzük puhára sós vízben. Szűrjük le, adjuk hozzá a vajat és a meleg tejet, krumplinyomóval törjük át, sózzuk (borsot és szerecsendiót is adhatunk bele). Tálaljuk az oldalast a pürével és a káposztasalátával.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 1040 KCAL/ADAG
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes