Mandazi (afrikai fánk)

A szalagoson és a csörögén túl – Próbáld ki a mandazit, Kenya kedvenc fánkját!

A mandazi egy kelet-afrikai, édes, aromás finomság, amely ízre leginkább a fánkhoz hasonlít. Bátran kísérletezzünk vele a farsangi időszakban!

A nálunk népszerű szalagos és csörögefánk kihagyhatatlan eleme a farsangi időszaknak, de azért érdemes körülnézni a nagyvilágban is, hiszen szinte minden országnak megvan a maga jellegzetes fánkreceptje. Urbán Gábor most egy afrikai finomságot ajánl. 

Hozzávalók 40-50 darabhoz:

45 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és kardamom | 1 dl kókusztejszín | 5 dkg cukor | 4 dkg friss élesztő | 1 tojás | 2 evőkanál olaj + olaj a sütéshez

  1. A tésztához elkeverjük a lisztet, a sót, a fahéjat és a kardamomot. A kókusztejszínt meglangyosítjuk 1 dl vízzel és a cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Amikor felfutott, az egész tojással együtt a lisztes részhez adjuk, és a 2 evőkanál olajjal sima, lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, lisztezett munkalapon kb. 1 cm vastag, 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk, ezeket átlósan háromszögekre daraboljuk. A fánkokat konyharuhával letakarva kelesztjük további 15-20 percig.
  3. Forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral, kínálhatunk mellé lekvárt, csokoládé- vagy karamellszószt.

A folyadék mennyisége a liszt minőségétől függ, annyit adjunk hozzá, hogy rugalmas, de kissé kemény tésztát kapjunk!

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + KELESZTÉS

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/02. lapszámában jelent meg.