Tudtad, hogy bolygónk több mint 390 000 növényfajnak ad otthont? Bár a pontos számokat nehéz meghatározni, becslések szerint ebből 2000 faj számít valamilyen gyümölcsnek, amelyekből Európában mindössze alig 10%-ot használunk fel. Talán ezért is annyira izgalmas, amikor olyan furcsa, különösen egzotikus terméseket látunk, amelyekről nehéz elsőre ránézésre eldönteni, eszik-e vagy isszák. Vagy ehetőek-e egyáltalán.
Ha szeretjük a messzi vidékek őshonos gyümölcseit, manapság már nem kell messzire mennünk, hiszen nagy eséllyel a legkisebb üzletben is várhat ránk valahol egy jól megtermett ananász, gránátalma vagy kókuszdió. A nagyobb szupermarketek polcain pedig aztán tényleg minden van, mi szem-szájnak ingere. Sőt, ha bevállalósak vagyunk, az ázsiai boltok hazai térnyerésének hála – és egy kis szerencsével – olyan kuriózumnak számító gyümölcsféleségeket is kóstolhatunk, mint az émelyítően bűzös, de sokak szerint isteni finom durián. És ez még mindig csak egy aprócska szeglete a világ legegzotikusabb gyümölcseinek.
10 szokatlan gyümölcs a nagyvilágból
Szétnéztünk egy kicsit a nagyvilágban, és igencsak furcsa – bár állítólag nagyon finom – gyümölcsfajtákra bukkantunk. Ezek közül mutatjuk a legérdekesebbeket! Te megkóstolnád őket?
1. Jabuticaba
A „brazil szőlő” néven is emlegetett jabuticaba (zsabotikába) növény gyümölcse igazi különlegességnek számít hazájában, Brazíliában is, ahol az édes termést előszeretettel fogyasztják magában, valamint bor és likőr formájában.
E növény fő különlegessége, hogy sűrű, nagyjából 3-4 cm átmérőjű, szőlőszerű termései közvetlenül a törzsein keresztül fejlődnek ki.
2. Ackee vagy akiszilva
A karibi konyha kedvelt gyümölcse, az akiszilva éréskor zöldről élénkvörösre vagy narancssárgára változik. Felhasadva aztán három nagy, fényes és fekete magot tár fel, amelyeket krémes, kissé szivacsos, rántotta állagára emlékeztető hús vesz körül – ez a gyümölcs egyetlen ehető része. A termés más részei mérgezőek, ezért csak és kizárólag érett állapotban (tehát amikor magától kinyílik), gondosan előkészítve, főzés után fogyasztható. Sóval és zöldfűszerekkel ízesítve állítólag mennyei.
3. Sárkánygyümölcs (pitaja)
A pitaja néven is ismert sárkánygyümölcs a kaktuszfélék családjába tartozik. Rózsaszín héjáról, valamint a hófehér húsát tarkító megannyi magjáról könnyű felismerni. Enyhén savanykás, enyhén édes íze miatt előszeretettel termesztik a trópusi országokban. Ha szerencsénk van, és nem sajnáljuk rá a pénzt, a téli szezonban itt-ott hazánkban is vásárolhatunk belőle.
4. Buddha keze
Az úgynevezett Buddha keze olyan, mint egy mutáns citrom – vitathatatlanul az egyik legfurcsább külsejű gyümölcs. Bár első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő, íze és illata állítólag mennyei, ezért fogyasztása mellett szoba- és ruhaillatosítóként is előszeretettel használják Ázsiában.
Kapcsolódó: Belefér a gyümölcs a napi menübe, ha diétázunk?
E szokatlan citrus pedig nem véletlenül viseli Buddha nevét, formája ugyanis azokhoz a korai ábrázolásokhoz hasonlít, amelyeken Buddha imádkozik.
5. Akebia quinata
Az akebia quinata, más néven csokoládészőlő lilás termése rengeteg magot tartalmaz. A magvak azonban mit sem rontanak a gyümölcs kellemesen aromás, édes ízén, amit főként Kínában, Japánban és Dél-Koreában fogyasztanak nagy mennyiségben. A távol-keleti népi gyógyászatban egyébként vizelethajtóként és gyulladáscsökkentőként is alkalmazzák.
Kattints a galériára, és nézd végig a világ legkülönlegesebb gyümölcseit!
6. Hala
Az illatos csavarpálma egyike annak a mintegy 750 fának, amely a ritka Pandanus fajhoz tartoznak. A csillagra, banánra, ananászra és virágszirmokra egyszerre emlékeztető termése, a hala az egyik leglátványosabb gyümölcsnek számít Hawaii, Délkelet-Ázsia és Kelet-Ausztrália vidékein.
A gyümölcs akár 30 cm hosszú is lehet, és több tucat úgynevezett falángból áll, amelyeket egyetlen mag köt össze. Fogyasztani szeletenként, vagyis falángokként érdemes, hiszen ezek belsejében található maga a hús, vagyis a termés egyetlen fogyasztható része – amiről úgy tartják, hogy ízre kissé olyan, mint az édeskés curry.
7. Salacca zalacca, vagyis kígyógyümölcs
A szalakkpálma termését főként két indonéz szigeten, Szumátrán és Jáván termesztik. Nevét pikkelyes, kígyószerű – és nem túl bizalomgerjesztő – héjának köszönheti. Formájában és méretében hasonlít a fügéhez, íze pedig egyszerre édes és csípős. Ha lerántjuk róla a héját, három, leginkább fokhagymához hasonlító gerezdet találhatunk. Nedvességtartalma igen magas, ezért szomjoltó gyümölcsként is előszeretettel fogyasztják.
8. Kaimito (csillagalma)
Dél-Amerika egyik legmutatósabb gyümölcse belülről tényleg olyan, akár egy csillag. Héja nem ehető, édes-krémes húsát viszont desszertgyümölcsként használják.
9. Pawpaw
A pawpaw a legnagyobb ehető gyümölcs az Egyesült Államokban: súlya 140-450 gramm, hossza pedig 7,5-15 cm. Az érett gyümölcs puha, vékony héjú, húsa ízre pedig olyan, mintha mangóval és sárgadinnyével keresztezték volna.
10. Kiwano
A kiwano tüskés, narancssárga héja és nyálkás, zöld belseje nem e világi hangulatot áraszt. A zord külső mögött azonban az uborka, a cukkini és a kivi ízes, magas vitamintartalmú kombinációja lakozik, ami az idő múlásával egyre zamatosabb lesz. Édes-savanyú íze miatt közkedvelt gyümölcs Dél-Afrikában, ahol levét különösen koktélok és szószok ízesítésére használják.
Kapcsolódó: Ezen gyümölcsök és zöldségek többségében található örök vegyi anyag
Kiemelt kép: Getty Images