A grízes tészta igazi klasszikus a magyar konyhában: talán nincs is köztünk olyan, akinek anyukája, nagymamája ne készített volna ilyen ételt, vagy aki ne kóstolta volna legalább (a házinál természetesen lényegesen gyengébb) menzás verziót.
A jól elkészített grízes tészta népszerűségének több oka is van.
Nemcsak finom, hanem nevetségesen olcsó, egyszerű és gyorsan elkészíthető étel is, aminek az alapanyagai bárhol beszerezhetők, ráadásul hosszú ideig tárolhatók is, azaz mindig kéznél vannak. A grízes tészta tipikusan olyan életmentő fogás, amit akkor is el tudsz készíteni, ha első blikkre úgy néz ki, nincs otthon semmi.
Ha egy tartalmas leves után elkél még valami finom, de egy nehezebb főételt már nem gurítanánk le, a grízes tészta tökéletes választás! Ha pedig olyan szerencsénk van, hogy házi baracklekvárral tudjuk megkoronázni, ez az egyszerű és szerény étel az asztal igazi éke lehet.
Természetesen nem bűn (sőt, egy rohanós hétköznap lényegesen életszerűbb is) bolti száraztésztából készíteni, de zongorázni lehet a különbséget, ha házilag gyúrt tészta szolgáltatja az alapot.
A tökéletes grízes tészta
Hozzávalók (4 főre):
- 40 dkg finomliszt
- 4 tojás
- egy csipet só
- 20 dkg búzadara
- 2-3 evőkanál olaj, vaj vagy margarin
- 5 dl víz (vagy tej, ha krémesebb végeredményt szeretnénk)
- 3 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint több is lehet)
- baracklekvár
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beleütjük a tojásokat, és elkezdjük kézzel összedolgozni a keveréket. Ha már minden tojást felvett, mégis nagyon száraz a tészta, pár csepp vizet adhatunk hozzá.
- Amikor összeáll, kivesszük az edényből, és addig gyúrjuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk.
- A tésztát fóliába csomagolva 20-30 percig a hűtőben pihentetjük.
- Pihentetés után vékonyra nyújtjuk, majd keskeny csíkokra vágjuk a tésztát. Forrásban lévő, enyhén sós vízben 2-3 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
- Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot. Beleszórjuk a búzadarát, és folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
- Ha a gríz már illatos és szép világosbarna, hozzáadjuk a vizet vagy tejet, és gyors mozdulatokkal elkeverjük, hogy ne legyen csomós.
- Hozzáadjuk a cukrot, majd addig főzzük alacsony lángon, amíg a dara megpuhul és a folyadékot magába szívja.
- A kifőtt tésztát a grízes keverékhez adjuk, és óvatosan összeforgatjuk, hogy a gríz mindenhol bevonja a tésztát.
- A grízes tésztát tányérokra szedjük, és gazdagon meglocsoljuk baracklekvárral. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.
Így ne rontsuk el a grízes tésztát!
Bár a grízes tészta az egyik legegyszerűbb étel, érdemes néhány apróságra odafigyelni, hogy biztosan tökéletes legyen.
Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem figyelünk eléggé, és a darát túlságosan megpirítjuk. Legyünk résen, mert itt is hasonlóan gyorsan történnek a dolgok, mint amikor gombóchoz pirítunk morzsát. Az edény, amiben pirítunk, még azután is forró marad, hogy elzártuk alatta a tüzet, így nagyon könnyű odaégetni a grízt, ami egyébként is egyre gyorsabban pirul onnantól, hogy kapott egy kis színt.
Fontos az is, hogy ha el szeretnénk kerülni, hogy a grízünk csomós legyen, a vizet/tejet csak kis adagokban, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá.
A grízes tésztában mégis csak a tészta az egyik főszereplő, ezért természetesen kulcsfontosságú, hogy ne főzzük azt túl. Ha házilag készítjük, 2-3 perc alatt megfő a friss tészta, a boltin pedig figyeljük a javasolt főzési időt, hogy al dente legyen a végeredmény.
Ha ezekre az apróságokra figyelsz, na és adsz a lekvár minőségére is (a házi ebből is mindig finomabb), egészen biztosan remekül fog sikerülni a te grízes tésztád is.
Mutatunk még egy ételt, ami majdnem olyan finom, mint a grízes tészta.
Kiemelt kép: Getty Images