A mézes krémes az egyik legfinomabb klasszikus. Többször kellene elkészíteni! Receptünkkel mindig tökéletesen sikerül majd.

A mézes sütiknek,  – például az isteni mézes krémesnek – itthon kifejezetten gazdag hagyománya van, hiszen a méz már hosszú évszázadok óta jelentős édesítőszer mifelénk is.

Mielőtt a cukor széles körben elérhetővé vált volna, eleink mézzel édesítettek, már ha egyáltalán sor került erre a konyhában. A méz ma sajnos nem olcsó mulatság, egységnyi adagja lényegesen drágább, mint a cukoré: de minden plusz ráköltött fillér megéri, mert sokkal egészségesebb, és isteni plusz ízt is ad az ételeknek. Gondoljunk csak az egyszerű mézes tejre vagy épp joghurtra, esetleg arra, milyen csodás finomság a méz társaságában fogyasztott sós sajt…

A mézes sütemények ma gyakran ünnepi alkalmakhoz kötődnek. Különösen karácsonykor szeretjük fogyasztani őket, de ha valaki olyan szerencsés, mint például én, hogy anyósa rendszeresen hoz neki termelői mézet falusi szomszédjától, annyiszor tesz mézes sütit az asztalra, amennyiszer csak lehet. Hát miért ne édesíthetnénk meg finomsággal egy egyszerű péntek estét is?

A mézes krémes alapvetően szintén az ünnepi alkalmak süteménye, részben a méz, részben a több lépcsőből álló elkészítés miatt. Sokan, sokféleképp készítik: az egyetlen autentikus receptet talán nem is érdemes keresni, mert annyiféleképp lehet finom ez a desszert. 

Egy biztos: a könnyű tésztalapok közé minden esetben mézes krém kerül, aminek egyes háztartásokban főzött vaníliakrém, máshol (például mifelénk) grízes krém az alapja. Van, aki 2 lappal, más néggyel készíti. Van, ahol a sütemény tetejét porcukorral szórják meg, máshol csokimázzal díszítik, de olyan is van, ahol egy kevés morzsolt tészta kerül a sütemény tetejére. Akárhogy is: mindig lelkesen falja, aki elé leteszik. 

Készítsd el te is!

mézes krémes grízes recept

A mézes krémes tetejét, ha kedvünk tartja, csokimázzal is díszíthetjük, de hagyhatjuk „pucéran”, megszórhatjuk porcukorral is (Fotó: Getty Images)

Mézes-grízes krémes recept

Hozzávalók egy tepsihez:

  • 45 dkg finomliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál méz a tésztához
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 8 dl tej
  • 8 evőkanál búzadara
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 2 evőkanál méz a krémhez
  • porcukor, vagy egyszerű csokimáz (5 dkg vaj és 10 dkg étcsoki)

Elkészítés:

  1. Egy lábasban melegítsd össze a mézet, a vajat és a cukrot alacsony lángon, amíg összeolvadnak. Hűtsd a keveréket langyosra.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet és a szódabikarbónát. Add hozzá a langyos mézes keveréket, a tojásokat és a tejet.
  3. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima lesz, majd oszd el 4 egyenlő részre.
  4. Nyújtsd ki a lapokat vékonyra, körülbelül a tepsid méretére, és süsd őket egyenként 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig, amíg aranyszínűek lesznek. Hűtsd ki őket.
  5. Forrald fel a tejet, majd szórd bele a búzadarát. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre.
  6. Add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd keverd simára. Vedd le a tűzről, és keverd bele a mézet is. Hűtsd langyosra.
  7. A vajat habosítsd ki külön tálban, majd fokozatosan keverd hozzá a langyos grízes masszát.
  8. Helyezd az első lapot egy tálcára, és kend meg a krém negyedével. Tedd rá a második lapot, kend meg ismét, és ismételd meg, amíg a krém és a lapok elfogynak. Az utolsó lap tetejét már ne kend meg.
  9. A tetejére porcukrot szórj, vagy készíts egyszerű csokimázat (5 dkg vajat olvassz össze 10 dkg étcsokoládéval, és ezt kend el a sütid tetején ).
  10. Hagyd mézes krémest a hűtőben legalább 8 órán át hűlni, hogy az ízek jól összeérjenek. Minél tovább áll, annál finomabb!

Lenne kedved kipróbálni a mézes krémest rolád formájában is? 

Kiemelt kép: Getty Images