A kölesnek számtalan egészségügyi előnye van, ráadásul gluténmentes is. Változatos módon beépíthető a mindennapokba, ezt bizonyítandó három szuper receptet mutatunk sósra és édesre is.

Bár hosszú időre csaknem elfelejtettük, a köles valójában ősi gabona, amit már honfoglaló eleink is szívesen fogyasztottak. Az utóbbi időben ismét reflektorfénybe került, mert gluténmentes, könnyen emészthető és tele van értékes tápanyagokkal.

Ráadásul sokféleképpen elkészíthető: lehet belőle kása, köret de akár sütemények alapanyagaként is beválik. Ma három olyan receptet hozunk, amiben a köles meg tudja mutatni sokszínűségét.

1. Rakott tök csirkével és kölessel 

hetvegi-gasztro-koles

Rakott tök csirkével és kölessel (Recept: Balázs Barbi, fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg zsenge tök
  • olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 30 dkg csirkecombfilé
  • bors
  • 30 dkg tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 15 dkg köles
  • 1 csokor kapor
  1. Az egyik tököt vékonyan meghámozzuk (ha extra zsenge és hibátlan, nem is szükséges hámozni), majd zöldséghámozóval szép vékony szeletekre vágjuk. Nem baj, ha vannak közöttük szélesebb és keskenyebb csíkok is; pár szebb szeletet félreteszünk a rakottas tetejére. A másik tököt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkecombot. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tököt, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Miközben a húst puhára pároljuk, a vizet szükség szerint visszapótoljuk, hogy mindig éppen ellepje.
  3. Amikor a hús megfőtt, a keveréket a tejföl és a liszt keverékével behabarjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Összeforraljuk.
  4. A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük. A kölest és a csirkés ragut összekeverhetjük, de hagyhatjuk külön is, és rétegezhetjük.
  5. A kiolajozott tepsi alját a tökszeletekkel kirakjuk, majd ráhelyezzük (vagy rárétegezzük) a köleses keveréket, aztán ismét tök következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók, kb. 3 réteg lesz. A tetejére tökszeletek kerülnek: a hosszú csíkokat szépen fektessük rá, nem baj, ha több is kerül egymásra, a lényeg, hogy mindenhol le legyen fedve.
  6. Kevés olajjal megkenjük (megszórhatjuk kaporral is) a tetejét, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb.

2. Savanyú káposztás, köleses fasírt 

hetvegi-gasztro-koles

 Savanyú káposztás, köleses fasírt (recept: Szatmári Feri, fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg köles
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg sárgarépa tisztítva, nagy lyukú reszelőn reszelve
  • 15 dkg savanyú káposzta
  • kinyomkodva, 2 centisre aprítva
  • só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
  1. A kölest főzzük meg háromszoros mennyiségű sós vízben, főjön szét, hagyjuk kihűlni.
  2. A kihűlt kölest dolgozzuk össze a többi hozzávalóval, vizes kézzel formázzunk belőle pogácsákat, majd tűzforró serpenyőben, 2-3 evőkanál olajon, oldalanként 6-7 perc alatt süssük készre.

3. Túrós kölesgombóc gyümölcsraguval 

hetvegi-gasztro-koles

Túrós kölesgombóc gyümölcsraguval (Recept: Szatmári Feri, fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 30 dkg köles
  • 20 dkg félzsíros túró
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • porcukor a tálaláshoz

A morzsához:

  • 30 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál cukor

A raguhoz:

  • 10 dkg cukor
  • 45 dkg fagyasztott gyümölcs (pl. erdei gyümölcs vagy ribizli vagy áfonya vagy szilva)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
  1.  A morzsát a cukorral serpenyőben, az olvasztott vajon pirítsuk aranybarnára, közben kevergessük.
  2.  A tésztához a kölest 13-15 perc alatt főzzük meg háromszoros mennyiségű vízben, sózzuk 2-3 csipet sóval. Figyeljünk rá, mert könnyen megég! Hagyjuk teljesen kihűlni, majd keverjük össze a villával áttört túróval és a többi hozzávalóval.
  3. Forraljunk 2-3 liter vizet, sózzuk 2 teáskanál sóval. Vizes kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat a masszából, és 5-6 perc alatt főzzük meg őket. Szedjük ki szűrőkanállal, csepegtessük le, forgassuk meg morzsában.
  4. A raguhoz 1,5 dl vizet forraljunk össze a cukorral. Redukáljuk (forraljuk be) a felére, forgassuk bele a gyümölcsöt, locsoljuk rá a balzsamecetet, főzzük 3-4 percig. Reszeljünk rá friss citromhéjat, hagyjuk langyosra hűlni.

Együnk minél több kölest!

A köles nemcsak finom, de rendkívül egészséges is, mert tele van rosttal, így segíti az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez is. Kifejezetten magas a B-vitamin tartalma, ezáltal támogatja az idegrendszert és segít a krónikus fáradtság leküzdésében is.

A köles nagyon gazdag ásványi anyagokban, vasban, magnéziumban és cinkben is, ezáltal fogyasztása erősíti az immunrendszert és jót tesz a bőrnek. A hab a tortán? A köles gluténmentes! Fogyasszunk belőle minél többet!

Tudtad, hogy a köles ráadásul bolygóbarát? 

Kiemelt kép: Getty Images