Bár hosszú időre csaknem elfelejtettük, a köles valójában ősi gabona, amit már honfoglaló eleink is szívesen fogyasztottak. Az utóbbi időben ismét reflektorfénybe került, mert gluténmentes, könnyen emészthető és tele van értékes tápanyagokkal.
Ráadásul sokféleképpen elkészíthető: lehet belőle kása, köret de akár sütemények alapanyagaként is beválik. Ma három olyan receptet hozunk, amiben a köles meg tudja mutatni sokszínűségét.
1. Rakott tök csirkével és kölessel

Rakott tök csirkével és kölessel (Recept: Balázs Barbi, fotó: Körmendi Imre)
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg zsenge tök
- olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 30 dkg csirkecombfilé
- só
- bors
- 30 dkg tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 15 dkg köles
- 1 csokor kapor
- Az egyik tököt vékonyan meghámozzuk (ha extra zsenge és hibátlan, nem is szükséges hámozni), majd zöldséghámozóval szép vékony szeletekre vágjuk. Nem baj, ha vannak közöttük szélesebb és keskenyebb csíkok is; pár szebb szeletet félreteszünk a rakottas tetejére. A másik tököt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.
- Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkecombot. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tököt, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Miközben a húst puhára pároljuk, a vizet szükség szerint visszapótoljuk, hogy mindig éppen ellepje.
- Amikor a hús megfőtt, a keveréket a tejföl és a liszt keverékével behabarjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Összeforraljuk.
- A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük. A kölest és a csirkés ragut összekeverhetjük, de hagyhatjuk külön is, és rétegezhetjük.
- A kiolajozott tepsi alját a tökszeletekkel kirakjuk, majd ráhelyezzük (vagy rárétegezzük) a köleses keveréket, aztán ismét tök következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók, kb. 3 réteg lesz. A tetejére tökszeletek kerülnek: a hosszú csíkokat szépen fektessük rá, nem baj, ha több is kerül egymásra, a lényeg, hogy mindenhol le legyen fedve.
- Kevés olajjal megkenjük (megszórhatjuk kaporral is) a tetejét, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb.
2. Savanyú káposztás, köleses fasírt

Savanyú káposztás, köleses fasírt (recept: Szatmári Feri, fotó: Körmendi Imre)
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg köles
- 50 dkg darált sertéshús
- 15 dkg sárgarépa tisztítva, nagy lyukú reszelőn reszelve
- 15 dkg savanyú káposzta
- kinyomkodva, 2 centisre aprítva
- só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
- A kölest főzzük meg háromszoros mennyiségű sós vízben, főjön szét, hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt kölest dolgozzuk össze a többi hozzávalóval, vizes kézzel formázzunk belőle pogácsákat, majd tűzforró serpenyőben, 2-3 evőkanál olajon, oldalanként 6-7 perc alatt süssük készre.
3. Túrós kölesgombóc gyümölcsraguval

Túrós kölesgombóc gyümölcsraguval (Recept: Szatmári Feri, fotó: Körmendi Imre)
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 30 dkg köles
- só
- 20 dkg félzsíros túró
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- porcukor a tálaláshoz
A morzsához:
- 30 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál cukor
A raguhoz:
- 10 dkg cukor
- 45 dkg fagyasztott gyümölcs (pl. erdei gyümölcs vagy ribizli vagy áfonya vagy szilva)
- 1 evőkanál balzsamecet
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
- A morzsát a cukorral serpenyőben, az olvasztott vajon pirítsuk aranybarnára, közben kevergessük.
- A tésztához a kölest 13-15 perc alatt főzzük meg háromszoros mennyiségű vízben, sózzuk 2-3 csipet sóval. Figyeljünk rá, mert könnyen megég! Hagyjuk teljesen kihűlni, majd keverjük össze a villával áttört túróval és a többi hozzávalóval.
- Forraljunk 2-3 liter vizet, sózzuk 2 teáskanál sóval. Vizes kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat a masszából, és 5-6 perc alatt főzzük meg őket. Szedjük ki szűrőkanállal, csepegtessük le, forgassuk meg morzsában.
- A raguhoz 1,5 dl vizet forraljunk össze a cukorral. Redukáljuk (forraljuk be) a felére, forgassuk bele a gyümölcsöt, locsoljuk rá a balzsamecetet, főzzük 3-4 percig. Reszeljünk rá friss citromhéjat, hagyjuk langyosra hűlni.
Együnk minél több kölest!
A köles nemcsak finom, de rendkívül egészséges is, mert tele van rosttal, így segíti az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez is. Kifejezetten magas a B-vitamin tartalma, ezáltal támogatja az idegrendszert és segít a krónikus fáradtság leküzdésében is.
A köles nagyon gazdag ásványi anyagokban, vasban, magnéziumban és cinkben is, ezáltal fogyasztása erősíti az immunrendszert és jót tesz a bőrnek. A hab a tortán? A köles gluténmentes! Fogyasszunk belőle minél többet!
Tudtad, hogy a köles ráadásul bolygóbarát?
Kiemelt kép: Getty Images