- A granola számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, ha jó alapanyagokból készült, és nem tartalmaz extra cukrot, illetve mesterséges adalékanyagokat.
- A házi készítésű granola olcsóbb és egészségesebb, mint a legtöbb bolti változat.
- Nagy előnye, hogy úgy variálhatjuk a saját változatunkat, ahogy szeretnénk!
A granola a 19. század vége óta gazdagítja az étlapunkat, hála James Caleb Jackson és John Harvey Kellogg (igencsak megosztó) kísérletező kedvének. A történet szerint a müzliszerű ételt Kellogg eleinte granulának nevezte, ám miután Jackson korábban már készített egy ugyanilyen nevű terméket, Kellogg – tartva a pereskedéstől – granolára módosította a recept nevét. (John Harvey Kellogg bonyolult örökségéről a linkre kattintva olvashatsz részletesen.)
Zűrös körülmények ide vagy oda, az viszont kétségtelen, hogy a mindenféle jóval megpakolt, jellemzően zabpehelyből, magvakból és aszalt gyümölcsökből álló granola, azaz a pirított müzli az egészséges táplálkozás egyik alappillére napjainkban is. Persze, csak abban az esetben, ha jól csináljuk, és megválogatjuk a granolánk alapanyagait, akár házilag készítjük el, akár bolti terméket vásárolnánk.
Így lesz tökéletes a házi granola
A tökéletes granola maroknyi hozzávalót igényel, nem beszélve arról, hogy játszi könnyedséggel testre szabhatjuk extra rostokat, hasznos zsírsavakat és vitaminokat tartalmazó összetevőkkel. A boltok polcain található zacskós termékek nagy része – annak ellenére, hogy egészségesként vannak feltüntetve – sokszor hozzáadott cukrokban, tartósítószerekben, ízfokozókban és más mesterséges összetevőkben bővelkednek. Épp ezért mindenképp megéri kísérletezni a házi készítésű változatokkal, amelyek nemcsak olcsóbbak, de egészségesebbek is.

A házi készítésű granolát nem kell túlgondolni – a lényeg, hogy egészséges alapanyagokból készüljön (fotó: Unsplash)
A legtöbb granola alapja a zab, amelyet diófélékkel és gyümölcsökkel turbóznak. Ahhoz, hogy édes és ropogós finomságot kapjunk, pici növényi zsiradékra (például kókuszzsírra vagy olívaolajra) és némi mézre, esetleg juhar-, rizs- és agavészirupra is szükségünk lesz. Mutatjuk, hogyan készíthetsz otthon tökéletes granolát!
Kapcsolódó: 7+1 müzlivariáció házilag, sietős reggelekre
Hozzávalók:
- 250 gramm nagy szemű, teljes kiőrlésű zabpehely
- 50 gramm hámozott, szeletelt mandula
- 50 gramm natúr, pörköletlen földimogyoró és/vagy török mogyoró
- 40 gramm napraforgómag
- 1 ek. chia mag és szezámmag
- 40 gramm nyers, cukrozatlan kókuszreszelék
- 30 gramm mazsola
- tetszés szerinti, hozzáadott cukrot nem tartalmazó aszalt gyümölcsök, például mangó, füge, datolya, eper vagy vörös áfonya
- 3-3 ek. méz és olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban – nem szükséges, de ha szeretnéd, egy aprító segítségével akár össze is zúzhatod őket.
- Locsold meg és keverd össze az őrleményt pici olívaolajjal és mézzel úgy, hogy a keverékünket teljesen bevonják a folyékony alapanyagok. (Arra azért ügyelj, hogy a végeredmény ne tocsogjon!)
- Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd oszlasd el rajta egyenletesen a kapott masszát.
- A keveréket lassú tűzön süsd kb. 15-20 percig (a sütési idő alatt érdemes gyakran ellenőrizni és egyszer átkeverni, nehogy megégjen).
- Az aszalt gyümölcsöket a sütés végén add hozzá, ezek ugyanis könnyen megéghetnek.
- Tálaláskor adhatsz hozzá egy kis fahéjat, friss gyümölcsöt, puffasztott gabonaféléket, holland kakaót vagy étcsokit is. Gyerekjáték, nem igaz?
Az összetevőkhöz és a mennyiségekhez a zabon kívül természetesen nem kötelező ragaszkodni – a házi granola többek között épp attól szép, hogy szinte bármilyen alapanyagot és variációt elbír. Fahéj helyett például használhatunk kardamomot, curry port és szegfűborsot is. A lényeg, hogy bevonata fele édesítőszerből, fele zsiradékból álljon. Ha gondolod, a méz és az olaj mennyiségét akár felére is csökkentheted, folyékony halmazállapotuk miatt – alaposan összedolgozva – ugyanis könnyű márványos bevonatot képezni belőlük a zab tetején.
Mielőtt felhasználnád, mindenképp várd meg, hogy a granolád teljesen kihűljön!
A hosszú eltarthatóság érdekében helyezd csatos üvegbe vagy müzlis fémdobozba – ezekben akár egy hónapig is eláll.
Kapcsolódó: Fahéjas-almás-mandulás házi granola
Kiemelt kép: Unsplash