házi granola recept

Mindent bele! – Így készíthetsz otthon tökéletes házi granolát

Gyakran hajlamosak vagyunk készen megvenni mindent, pedig a legtöbb boltban vásárolt dolgot sokszor házilag is elő lehet állítani. Ilyen például a granola is, ami cukormentes növényi tejjel, zsírszegény joghurttal és némi gyümölccsel kiegészítve tökéletes választás lehet, ha két étkezés között ránk törne a falási roham.
  • A granola számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, ha jó alapanyagokból készült, és nem tartalmaz extra cukrot, illetve mesterséges adalékanyagokat. 
  • A házi készítésű granola olcsóbb és egészségesebb, mint a legtöbb bolti változat. 
  • Nagy előnye, hogy úgy variálhatjuk a saját változatunkat, ahogy szeretnénk! 

A granola a 19. század vége óta gazdagítja az étlapunkat, hála James Caleb Jackson és John Harvey Kellogg (igencsak megosztó) kísérletező kedvének. A történet szerint a müzliszerű ételt Kellogg eleinte granulának nevezte, ám miután Jackson korábban már készített egy ugyanilyen nevű terméket, Kellogg – tartva a pereskedéstől – granolára módosította a recept nevét. (John Harvey Kellogg bonyolult örökségéről a linkre kattintva olvashatsz részletesen.) 

Zűrös körülmények ide vagy oda, az viszont kétségtelen, hogy a mindenféle jóval megpakolt, jellemzően zabpehelyből, magvakból és aszalt gyümölcsökből álló granola, azaz a pirított müzli az egészséges táplálkozás egyik alappillére napjainkban is. Persze, csak abban az esetben, ha jól csináljuk, és megválogatjuk a granolánk alapanyagait, akár házilag készítjük el, akár bolti terméket vásárolnánk. 

Így lesz tökéletes a házi granola

A tökéletes granola maroknyi hozzávalót igényel, nem beszélve arról, hogy játszi könnyedséggel testre szabhatjuk extra rostokat, hasznos zsírsavakat és vitaminokat tartalmazó összetevőkkel. A boltok polcain található zacskós termékek nagy része – annak ellenére, hogy egészségesként vannak feltüntetve – sokszor hozzáadott cukrokban, tartósítószerekben, ízfokozókban és más mesterséges összetevőkben bővelkednek. Épp ezért mindenképp megéri kísérletezni a házi készítésű változatokkal, amelyek nemcsak olcsóbbak, de egészségesebbek is.

házi granola recept

A házi készítésű granolát nem kell túlgondolni – a lényeg, hogy egészséges alapanyagokból készüljön (fotó: Unsplash)

A legtöbb granola alapja a zab, amelyet diófélékkel és gyümölcsökkel turbóznak. Ahhoz, hogy édes és ropogós finomságot kapjunk, pici növényi zsiradékra (például kókuszzsírra vagy olívaolajra) és némi mézre, esetleg juhar-, rizs- és agavészirupra is szükségünk lesz. Mutatjuk, hogyan készíthetsz otthon tökéletes granolát!

Kapcsolódó: 7+1 müzlivariáció házilag, sietős reggelekre

Hozzávalók:

  • 250 gramm nagy szemű, teljes kiőrlésű zabpehely
  • 50 gramm hámozott, szeletelt mandula
  • 50 gramm natúr, pörköletlen földimogyoró és/vagy török mogyoró
  • 40 gramm napraforgómag
  • 1 ek. chia mag és szezámmag
  • 40 gramm nyers, cukrozatlan kókuszreszelék
  • 30 gramm mazsola
  • tetszés szerinti, hozzáadott cukrot nem tartalmazó aszalt gyümölcsök, például mangó, füge, datolya, eper vagy vörös áfonya 
  • 3-3 ek. méz és olívaolaj

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban – nem szükséges, de ha szeretnéd, egy aprító segítségével akár össze is zúzhatod őket.
  3. Locsold meg és keverd össze az őrleményt pici olívaolajjal és mézzel úgy, hogy a keverékünket teljesen bevonják a folyékony alapanyagok. (Arra azért ügyelj, hogy a végeredmény ne tocsogjon!)
  4. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd oszlasd el rajta egyenletesen a kapott masszát.
  5. A keveréket lassú tűzön süsd kb. 15-20 percig (a sütési idő alatt érdemes gyakran ellenőrizni és egyszer átkeverni, nehogy megégjen).
  6. Az aszalt gyümölcsöket a sütés végén add hozzá, ezek ugyanis könnyen megéghetnek.
  7. Tálaláskor adhatsz hozzá egy kis fahéjat, friss gyümölcsöt, puffasztott gabonaféléket, holland kakaót vagy étcsokit is. Gyerekjáték, nem igaz?

Az összetevőkhöz és a mennyiségekhez a zabon kívül természetesen nem kötelező ragaszkodni – a házi granola többek között épp attól szép, hogy szinte bármilyen alapanyagot és variációt elbír. Fahéj helyett például használhatunk kardamomot, curry port és szegfűborsot is. A lényeg, hogy bevonata fele édesítőszerből, fele zsiradékból álljon. Ha gondolod, a méz és az olaj mennyiségét akár felére is csökkentheted, folyékony halmazállapotuk miatt – alaposan összedolgozva – ugyanis könnyű márványos bevonatot képezni belőlük a zab tetején.

Mielőtt felhasználnád, mindenképp várd meg, hogy a granolád teljesen kihűljön!

A hosszú eltarthatóság érdekében helyezd csatos üvegbe vagy müzlis fémdobozba – ezekben akár egy hónapig is eláll.

Kapcsolódó: Fahéjas-almás-mandulás házi granola 

Kiemelt kép: Unsplash