Tény, hogy a macaron nem a rohanós hétköznap délutánok édessége, viszont az is igaz, hogy ha meg akarjuk adni a módját, nem is választhatnánk ennél jobb nasst. Pár dologra kell csak odafigyelni, és isteni lesz.

Van egyáltalán olyan, aki nem szereti a macaront? Ez a francia eredetű roppanós falatka mandulalisztből, cukorból és tojásfehérjéből készül, és olyan könnyed, finom és elegáns, hogy mindenkit azonnal elvarázsol.

Tény, hogy nem a rohanós hétköznap délutánok édessége, viszont az is, hogy ha meg akarjuk adni a módját, nem is választhatnánk jobbat. A bármilyen alkalmat azonnal ünneppé emelő desszert elkészítésekor érdemes a profikra hallgatni. Mi legalábbis tőlük hozunk 3 isteni macaron receptet.

1. Pisztáciás macaron 

hetvegi-gasztro-macaron

Pisztáciás macaron (Recept: Urbán Gábor, fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 35-40 darabhoz:

A tésztához:

  • 20 dkg darált mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojásfehérje (12 dkg)
  • 1 dl víz
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3-5 dkg durvára vágott pisztácia

A pisztáciás töltelékhez:

  • 1,5 dl habtejszín
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 7,5 dkg darált pisztácia
  1. A tésztához villával elkeverjük a darált mandulát, az átszitált porcukrot, 2 tojásfehérjét és a fahéjat.
  2. A vízből és kristálycukorból szirupot készítünk úgy, hogy forrástól számítva 2-3 percig főzzük (120 ºC-os legyen).
  3. A másik 2 tojásfehérjéből robotgéppel lágy habot verünk, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a cukorszirupot. 1-2 perc alatt sűrű, fényes habbá verjük. Ügyelünk rá, hogy ne hűljön ki.
  4. A langyos habot a mandulás alaphoz forgatjuk, majd fakanállal addig keverjük, míg sűrűn folyó masszát kapunk. Sima csöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral fedett sütőlemezre 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. 2-3 cm távolságot hagyunk közöttük. Minden másodikat megszórjuk pisztáciával. (Nem kell korongokat formálni, magától is terül a massza.)
  5. Szobahőmérsékleten szárítjuk 30 percig, majd 150 ºC-ra előmelegített, légkeveréses sütőben, 6-8 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük.
  6. A töltelékhez felforraljuk a tejszínt, majd keverőtálban a darabokra tört fehér csokoládéra és pisztáciára öntjük. Simára keverjük, és hűtőszekrénybe tesszük dermedésig. Kézi habverővel alaposan átkeverjük, párban összetöltjük vele a kihűlt korongokat. Ha nem kapsz pisztáciát, helyettesítheted a töltelékben mandulával is.

 2. Szedres macaron 

hetvegi-gasztro-macaron

Szedres macaron (Recept: Urbán Gábor, fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 35-40 darabhoz:

  • 20 dkg nagyon finomra darált mandula vagy mandulaliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • néhány csepp piros és kék ételfesték összekeverve (arány: 3 csepp piroshoz 1 csepp kék)
  • 1 dl víz
  • 20 dkg kristálycukor

A szedres töltelékhez:

  • 15 dkg szeder
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg margarin
  1. A darált mandulát, porcukrot, 2 tojásfehérjét és a festéket fakanállal egy tálban elkeverjük.
  2. A vízből és cukorból szirupot készítünk úgy, hogy forrástól számítva 2-3 percig főzzük (120 ºC-ra).
  3. A másik 2 tojásfehérjéből robotgép segítségével lágy habot készítünk, amihez folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a cukorszirupot. 1-2 perc alatt sűrű, fényes habbá verjük. Ügyeljünk rá, hogy ne hűljön ki.
  4. Az így kapott langyos habot a mandulás alaphoz forgatjuk, és fakanál segítségével addig keverjük, amíg sűrűn folyó masszát kapunk.
  5. Sima csöves nyomózsákba töltjük a masszát, és sütőpapírral fedett sütőlemezre 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk, 2-3 cm távolságot hagyva közöttük. (Nem kell a korongokat rajzolgatni, fog annyit terülni a massza, hogy szép szabályos köröket kapjunk.)
  6. Harminc percig szobahőmérsékleten szárítjuk, majd 150 ºC-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, utána lehet leszedni a papírról. (A lényeg, hogy kívül kérge legyen, de belül szaftos maradjon a tészta.)
  7. A töltelékhez a szedret, a cukrot és fél dl vizet egy forralóedénybe tesszük, felforraljuk, majd a fél dl vízben elkevert vaníliás pudingporral besűrítjük. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha Rama Vajas Ízzel. A krémmel összetöltjük a macaronokat.

3. Fahéjas macaron narancsos trüffelkrémmel 

hetvegi-gasztro-macaron

Fahéjas macaron narancsos trüffelkrémmel (Recept: Urbán Gábor, fotó: Acsai Miklós)

Hozzávalók 35-40 darabhoz:

A macaronhoz:

  • 20 dkg finomra darált mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj (helyettesíthető őrölt gyömbérrel, mézeskalácsfűszerrel)
  • 14 dkg tojásfehérje (kb. 6 tojásfehérjének felel meg)
  • 1 dl víz
  • 20 dkg kristálycukor

A töltelékhez:

  • 1,5 dl habtejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja
  1. A macaronhoz elkeverjük a darált mandulát, a porcukrot, a fahéjat és 7 dkg tojásfehérjét.
  2. A vízből és a kristálycukorból szirupot készítünk úgy, hogy forrástól számítva 2-3 percig főzzük (120 °C-ra). A maradék 7 dkg tojásfehérjéből robotgéppel lágy habot készítünk, ehhez folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a cukorszirupot, majd 1-2 perc alatt sűrű, fényes habbá verjük. Ügyeljünk rá, hogy ne hűljön ki.
  3. A langyos habot a mandulás alaphoz forgatjuk, majd egy fakanállal addig keverjük, amíg sűrűn folyó masszát kapunk.
  4. Sima csöves nyomózsákból sütőpapírral fedett sütőlemezre 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk, 2-3 cm távolságot hagyunk közöttük. (Nem kell „rajzolni” a köröket, terülni fog annyit magától is a massza.)
  5. Szobahőmérsékleten 30 percig szárítjuk, majd 150 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 6-8 perc alatt. Kihűtjük.
  6. A töltelékhez felforraljuk a tejszínt, majd az összetört étcsokoládéra és reszelt narancshéjra öntjük. Simára keverjük, dermedésig a hűtőszekrénybe tesszük. Kissé kihabosítjuk, és párban összetöltjük vele a macaronokat.

Így lesz tökéletes a macaron

Elkészítésétől sokan félnek, pedig a jó minőségű alapanyagok mellett csak néhány apróságra kell figyelni a tökéletes macaron érdekében. Fontos, hogy a mandulalisztet alaposan szitáljuk át, és hogy a tojásfehérjét a lehető legszilárdabbra verjük fel.

A habcsókok sütése előtt hagyjuk őket 30 percig pihenni, és ne feledjük, hogy a sütési hőfok és idő pontos betartása elengedhetetlen. Általában 150-160°C-on 12-15 percig kell sütni a desszertet ahhoz, hogy a macaron kívül roppanós, belül pedig lágy maradjon.

A múlt heti hétvégi gasztró a csirkeragulevesről szólt. 

Kiemelt kép: Getty Images