tartármártás recept

Krémes, pikáns, friss: így lesz tökéletes a tartármártás

Rántott gomba, rántott sajt vagy épp rántott hal mellől nem maradhat el a tartármártás. Mutatjuk, hogy lesz a legfinomabb!

Vannak olyan ételek, amelyek otthon készítve összehasonlíthatatlanul finomabbak, mint készen vásárolva, vagy akár étteremben rendelve. A tartármártás pontosan ilyen.

Ha szoktál rántott sajtot vagy halat kikérni, és hozzá tartármártást is rendelsz, biztosan számtalan verzióval találkoztál már. Sajnos nagy összegben mernék fogadni rá, hogy egyik sem volt igazán finom. Az éttermi, pláne kifőzdei és házhoz rendelt szószok sokszor teli vannak cukorral, máskor szinte csak tejfölből állnak, megint máskor a citromlé szalad meg bennük.

Pedig az igazán jó tartármártás épp csak enyhén pikáns, sokkal inkább harmonikus, selymes ízű és könnyed kiegészítője a rántott ételeknek, grillhúsoknak, sült krumplinak vagy a legkülönfélébb hidegkonyhai készítményeknek. A legjobb pedig az az egészben, hogy a tartármártást néhány egyszerű, olcsó alapanyagból otthon is elkészítheted.

Egy kis tartártörténelem

Ha gyerekkorodban rendre tatárt mondtál tartár helyett, nem vagy egyedül, sőt, tulajdonképpen a szó etimológiájára tapintottál rá. Ugyanis noha a tartármártás Franciaországból származik, ahol sauce tartare néven vált ismertté, nevét tényleg a tatárokról kapta.

A tatárok tartar megnevezése az európai nyelvekben onnan ered, hogy pusztításaik nyomán nevüket az ógörög mondák poklával, a Tartaroszszal kapcsolták össze. És hogy a mártás hogy lett tatár? Az út kalandos: előbb a nyershús-alapú, tatármódra készült hús elnevezése került orosz közvetítéssel a francia a konyhába, majd a tatár előtag lett a frissességet és a pikánsságot is kifejező gasztronómiai elnevezés. 

Ahogy a legtöbb fogásnál, a tartármártás esetében is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Nincs egyetlen, tökéletes recept, és a mártás sokféleképpen lehet finom. Itthon leggyakrabban a csak citrommal, cukorral és kevés (fehér) borssal ízesített verzió a legnépszerűbb, másutt a legkülönfélébb egyéb hozzávalókkal, kapribogyóval esetleg kaporral, főtt tojással gazdagítják.

A mi receptünk egy a magyar háztartásokban kedvelthez hasonló, de kevés uborkával és friss petrezselyemmel dúsított tartár, amit egészen biztosan imádni fogsz!

A tökéletes tartármártás receptje

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 g  majonéz
  • teáskanálnyi mustár
  • egy teáskanál porcukor
  • teáskanálnyi citromlé vagy fehérborecet
  • 50 ml tejföl
  • 1 evőkanál apróra vágott csemegeuborka
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy közepes tálban keverjük össze a majonézt a mustárral, a porcukorral és a citromlével (vagy ecettel).
  2. Adjuk hozzá a tejfölt, és alaposan keverjük el, hogy sima állagú legyen.
  3. Keverjük bele az apróra vágott csemegeuborkát és petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  4. Hűtőben pihentessük legalább 30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

Ha szeretnéd még magasabb szintre emelni a tartárodat, készítsd házi majonézzel! Ne aggódj, ennek receptjét is megmutatjuk!

tartarmartas-recept

A tartármártás alapja a finom házi majonéz – íme a recept! (Fotó: Getty Images)

Házi majonéz recept 

Hozzávalók 4 adag, körülbelül 200 g majonézhez:

  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál mustár (házi mustár receptünket itt találod)
  • 200 ml semleges ízű étolaj (például napraforgóolaj)
  • teáskanálnyi citromlé vagy fehérborecet
  • csipet só
  • késhegynyi porcukor

Elkészítés:

  1. Egy mély tálban keverjük össze a tojássárgákat a mustárral.
  2. Habverővel (vagy robotgéppel) folyamatos keverés mellett, nagyon lassan csorgassuk hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. A cél, hogy az emulzió fokozatosan besűrűsödjön.
  3. Amikor a majonéz megfelelően sűrű és krémes, adjuk hozzá a citromlevet vagy az ecetet, majd sózzuk és egy kevés porcukorral ízesítsük. Keverjük alaposan össze, majd használhatjuk azonnal, vagy hűtőben tárolhatjuk.

Mit kell tudni még?

Bár azonnal is tálalható, azt javasoljuk, hogy a tartármártást legalább 30 percre tedd a hűtőbe, mielőtt feltálalod, hogy az ízek a lehető legjobban összeérjenek. Hűtőben a mártás viszonylag hosszú ideig eláll.

Ha szeretnéd izgalmasabbá tenni a receptet, bátran variálhatod tartármártásunkat. Ha a cukrot mézzel helyettesíted, máris izgalmasabb ízt kapsz. Torma hozzáadásával frissebb lesz a mártás, ha pedig aprított kapribogyót adsz hozzá, egészen különleges kulináris élmény lesz belőle.

Egy másik isteni mártás receptjét itt találod. 

Kiemelt kép: Getty Images