Egészséges, laktat és finom!

Nem is olyan rég egész értekezést szenteltünk a savanyú káposztának. Nem véletlenül. Nemcsak finom, de nagyon egészséges is, ezért érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendünkbe.

A savanyú káposzta kiváló alapanyaga a hagyományos magyar ételeknek. Savanykás íze frissességet kölcsönöz a nehezebb hozzávalóknak is, és kiválóan harmonizál más zöldségekkel és füstölt húsokkal, így sokoldalúan felhasználható.

Mai hétvégi gasztrónkban három isteni finom savanyú káposztás receptet hozunk, amik közül mindenki megtalálja a kedvére valót. 

Mézes, mustáros krumplisaláta káposztával, virslivel 

hetvegi-gasztro-savanyu-kaposzta

Mézes, mustáros krumplisaláta káposztával, virslivel (Recept és fotó: Vrábel Krisztina)

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 80 dkg burgonya
  • 3 evőkanál 10%-os ecet
  • frissen őrölt bors
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 6 szál virsli
  • 1 nagyobb fej lila hagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 dl tejföl
  1. A megmosott burgonyát héjastól főzzük puhára, amint enyhén kihűlt, hámozzuk meg, vágjuk nagyobb karikákra/kockákra, sózzuk. Az ecetet keverjük el 3 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, öntsük a burgonyára.
  2. Hagyjuk állni a burgonyát pár órát (vagy akár 1 éjszakát) az ecetes lében. Szűrjük le, adjuk hozzá a vágott savanyú káposztát.
  3. A virslit karikázzuk, a lila hagymát szeleteljük fel, a petrezselymet aprítsuk, keverjük mindet a salátához. Frissen őrölt fekete borssal szórjuk meg bőségesen.
  4. Keverjük össze a mézet, a mustárt és a tejfölt, sóval, borssal ízesítsük, forgassuk össze a salátával. Tálalásig tartsuk hűtőben.

Savanyúkáposzta-leves szalonnával, kolbásszal

hetvegi-gasztro-savanyu-kaposzta

Savanyúkáposzta-leves szalonnával, kolbásszal (Recept és fotó: Vigh Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg húsos császárszalonna vagy füstölt hús
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • olaj
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 4 darab babérlevél
  • 5-6 szem borókabogyó (elhagyható)
  • tejföl a tálaláshoz
  1. A szalonnát/füstölt húst és a kolbászt feldaraboljuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett, átmosott káposztát és a gerslit.
  2. Megszórjuk a pirospaprikával, a köménnyel, hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót, sózzuk, majd kb. 2 liter vízzel felöntjük.
  3. Alacsony lángon 40-50 perc alatt készre főzzük. Tejföllel tálaljuk.

Rakott savanyú káposzta sertéshússal, gerslivel 

hetvegi-gasztro-savanyu-kaposzta

Rakott savanyú káposzta sertéshússal, gerslivel  (Recept és fotó: Vigh Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg gersli
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál őrölt paprika
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 40 dkg tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  1. A gerslit enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  2. A húst serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk. Sóval, pirospaprikával ízesítjük, kb. 10 percig pároljuk.
  3. A káposztát átmossuk, lecsepegtetjük, a felét 25×35 cm-es tepsi aljára terítjük (kevés olajat is tehetünk alá.) Ráhalmozzuk a főtt gerslit, egyenletesen elterítjük rajta a húst, befedjük a maradék káposztával.
  4. A tejfölt összekeverjük a reszelt fokhagymával, sóval ízesítjük, megkenjük vele a káposzta tetejét. A 180 ºC-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.

Csodás savanyú káposzta 

A savanyú káposzta nemcsak finom, de ez az egyik legjobb téli immunerősítő is. Egyrészt, mert kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz, másrészt pedig azért, mert fermentált étel lévén nagyon gazdag probiotikumban is.

Utóbbi nemcsak az emésztésre van jó hatással, de az egész test egészségét védi, és hozzájárul ahhoz, hogy a tél végi, vitaminszegény időkben is hozzájussunk a legfontosabb tápanyagokhoz. Együnk annyi savanyú káposztát, amennyi belénk fér. 

Kapcsolódó: Itt érhetők el a korábbi hétvégi gasztrók

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó