Nem is olyan rég egész értekezést szenteltünk a savanyú káposztának. Nem véletlenül. Nemcsak finom, de nagyon egészséges is, ezért érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendünkbe.
A savanyú káposzta kiváló alapanyaga a hagyományos magyar ételeknek. Savanykás íze frissességet kölcsönöz a nehezebb hozzávalóknak is, és kiválóan harmonizál más zöldségekkel és füstölt húsokkal, így sokoldalúan felhasználható.
Mai hétvégi gasztrónkban három isteni finom savanyú káposztás receptet hozunk, amik közül mindenki megtalálja a kedvére valót.
Mézes, mustáros krumplisaláta káposztával, virslivel

Mézes, mustáros krumplisaláta káposztával, virslivel (Recept és fotó: Vrábel Krisztina)
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 80 dkg burgonya
- 3 evőkanál 10%-os ecet
- só
- frissen őrölt bors
- 25 dkg savanyú káposzta
- 6 szál virsli
- 1 nagyobb fej lila hagyma
- egy csokor petrezselyem
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál mustár
- 2 dl tejföl
- A megmosott burgonyát héjastól főzzük puhára, amint enyhén kihűlt, hámozzuk meg, vágjuk nagyobb karikákra/kockákra, sózzuk. Az ecetet keverjük el 3 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, öntsük a burgonyára.
- Hagyjuk állni a burgonyát pár órát (vagy akár 1 éjszakát) az ecetes lében. Szűrjük le, adjuk hozzá a vágott savanyú káposztát.
- A virslit karikázzuk, a lila hagymát szeleteljük fel, a petrezselymet aprítsuk, keverjük mindet a salátához. Frissen őrölt fekete borssal szórjuk meg bőségesen.
- Keverjük össze a mézet, a mustárt és a tejfölt, sóval, borssal ízesítsük, forgassuk össze a salátával. Tálalásig tartsuk hűtőben.
Savanyúkáposzta-leves szalonnával, kolbásszal

Savanyúkáposzta-leves szalonnával, kolbásszal (Recept és fotó: Vigh Krisztina)
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg húsos császárszalonna vagy füstölt hús
- 30 dkg füstölt kolbász
- olaj
- 50 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg árpagyöngy (gersli)
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 4 darab babérlevél
- 5-6 szem borókabogyó (elhagyható)
- só
- tejföl a tálaláshoz
- A szalonnát/füstölt húst és a kolbászt feldaraboljuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett, átmosott káposztát és a gerslit.
- Megszórjuk a pirospaprikával, a köménnyel, hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót, sózzuk, majd kb. 2 liter vízzel felöntjük.
- Alacsony lángon 40-50 perc alatt készre főzzük. Tejföllel tálaljuk.
Rakott savanyú káposzta sertéshússal, gerslivel

Rakott savanyú káposzta sertéshússal, gerslivel (Recept és fotó: Vigh Krisztina)
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg gersli
- só
- 60 dkg darált sertéshús
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 teáskanál őrölt paprika
- 1 kg savanyú káposzta
- 40 dkg tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- A gerslit enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
- A húst serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk. Sóval, pirospaprikával ízesítjük, kb. 10 percig pároljuk.
- A káposztát átmossuk, lecsepegtetjük, a felét 25×35 cm-es tepsi aljára terítjük (kevés olajat is tehetünk alá.) Ráhalmozzuk a főtt gerslit, egyenletesen elterítjük rajta a húst, befedjük a maradék káposztával.
- A tejfölt összekeverjük a reszelt fokhagymával, sóval ízesítjük, megkenjük vele a káposzta tetejét. A 180 ºC-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
Csodás savanyú káposzta
A savanyú káposzta nemcsak finom, de ez az egyik legjobb téli immunerősítő is. Egyrészt, mert kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz, másrészt pedig azért, mert fermentált étel lévén nagyon gazdag probiotikumban is.
Utóbbi nemcsak az emésztésre van jó hatással, de az egész test egészségét védi, és hozzájárul ahhoz, hogy a tél végi, vitaminszegény időkben is hozzájussunk a legfontosabb tápanyagokhoz. Együnk annyi savanyú káposztát, amennyi belénk fér.
Kapcsolódó: Itt érhetők el a korábbi hétvégi gasztrók.
Kiemelt kép: Getty Images