gomba így marad sokáig friss

Ha így tárolod a gombát, sokáig friss és nyálkamentes marad

Jellegzetes, földes íze, magas vitamintartalma, húsos állaga és sokrétű felhasználási módja miatt mindig jól jöhet, ha kéznél van otthon némi gomba. Igen ám, de mégis miből tudhatjuk, hogy meddig jó, amit a boltban vásároltunk, mikortól nem érdemes felhasználni, és hogyan tároljuk, hogy tovább maradjon friss?
  • A gomba a kevésbé tartós élelmiszerek közé tartozik, nem mindegy, hogyan tároljuk. 
  • Egy kis trükkel tovább marad friss és fonnyad össze. 
  • Ha túl sok gombát vettünk, akkor fagyaszthatjuk is leszeletelve.

Lévén, hogy igen magas a víztartalma, és a hőmérséklet-ingadozásra is érzékeny, a gomba könnyen romlandó harapnivalónak számít. Tehát nem érdemes napokig tanakodni fölötte, hogy mit is készítenénk belőle. Ugyanakkor megfelelő tárolás mellett nyerhetünk némi időt ennek a rejtélyes és finom, se nem növény, se nem állat élelmiszernek.

Az első és legfontosabb, amit tudni érdemes, hogy a gombák porózus szerkezetűek, azaz szivacsként képesek felszívni a vizet. Tehát soha ne mossuk meg őket tárolás előtt, hiszen így könnyen lerövidíthetjük az eltarthatósági idejüket. De mire fontos még figyelni? Mutatjuk!

Így tárold a gombát hűtőszekrényben!

Függetlenül attól, hogy milyen fajtájúak, a gombák hűtés mellett tovább is elállnak. Azonban nem elég egyszerűen csak becsúsztatni őket a hűtőszekrénybe. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, mindenképp távolítsuk el első lépésként a csomagolást, amennyiben bezacskózva vásároltuk.

Kapcsolódó: A legmérgezőbb gombafajok Magyarországon

Ezután helyezzük a gombákat egy jól záródó papírzacskóba – a papír felszívja a felesleges nedvességet –, majd tegyük a pakkot egy tálba, és mehet is az egész a hűtőszekrénybe. Ha nincs papírzacskónk, az sem baj, a papírtörlő is megteszi. Mivel a gomba könnyen magába szívja a szagokat is, ne az aromásabb ételek mellé tegyük. Ha mindent jól csináltunk, az egész gomba vásárlástól kezdve így akár egy hétig is elállhat. 

Amennyiben viszont szeletelt gombát vásároltunk, illetve a maradékot szeretnénk eltenni a hűtőbe, a légmentesen záródó edény a legtutibb választás. Arra viszont figyelj, hogy a szeletelt gomba gyorsabban romlik akkor is, ha hűtőben tárolod.

A szeletelt gombát három napon belül mindenképp használd fel!

A gombát lefagyaszthatod

Ha biztosan tudod, hogy egy héten belül nem használod fel a gombádat, akár még a fagyasztás is szóba jöhet – bár a folyamat kicsit macerásabb, mint más élelmiszerek esetén. Ahhoz ugyanis, hogy megőrizzük az ízüket és az állagukat, a gombákat fagyasztás előtt érdemes blansírozni, rövid ideig hőkezelni; forró vízben párolni vagy vajban pirítani legalább 5 percig (a szeletelt gombát 3 percig).

gomba így marad sokáig friss

A gomba kényes alapanyag, de szerencsére nem lehetetlen tartósítani (Fotó: Getty Images)

Miután a gombák kihűltek, helyezzük őket egy felcímkézett fagyasztózacskóba, és már mehet is az egész a mélyhűtőbe, ahol legfeljebb egy évig vígan elállnak. Ha szeretnénk, természetesen nyersen is lefagyaszthatjuk őket, de számoljunk vele, hogy a gomba így hajlamosabb lesz megbarnulni, megpuhulni, és az ízét is könnyebben elveszíti.

Szárítva is tartósíthatunk

A gombák amilyen gyorsan romlanak, szárítás útján legalább annyira egyszerű „örök élettel” felruházni őket. Szárítani azonban nem minden gombafajtát érdemes: a legjobban az ízletes tőkegomba, a vargánya, a csiperke és a kucsmagomba aszalható.

A folyamat viszont szinte gyerekjáték: a sérüléseket, nemkívánatos részeket távolítsuk el száraz, tiszta kézzel, a szennyeződéseket pedig papírtörlővel. A nagyobb gombákat szeleteljük 2-4 mm vastagságúra, a kisebbeket egészben is meghagyhatjuk. Ha van otthon aszalógépünk, nagyon könnyű dolgunk lesz, ám amennyiben nincs, az sem baj, a gombaszárítás levegőn, illetve napon is lehetséges.

A gombaszeleteket feltűzheted egy cérnára, vagy rácson, tálcán szétterítve hagyhatod. A lényeg, hogy viszonylag meleg, jól szellőző, közvetlen napfénytől és párától óvott helyen legyenek, akár kültéren, akár beltéren próbálkozunk. Ha minden rendben, a gombák időjárástól függően 3-7 nap alatt kiszáradnak. Ezzel a módszerrel szinte korlátlanul meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságukat, nem beszélve arról, hogy az ízük is testesebb, „umamisabb” lesz, miután feloldódtak a levesben vagy a pörköltben.   

Amennyiben viszont penészfoltokat, nyálkát, ráncokat, szivacsosabb textúrát, kellemetlen, élesztős szagot, valamint sötétebb színt tapasztalunk annál, mint amilyen az eredeti árnyalat, minden jel arra utal, hogy a gombánk az enyészeté lett. Azaz semmiképp se fogyasszuk el, és ne is kezdjünk kísérletezésbe a tartósításával!

Kapcsolódó: 20-szor egészségesebb lesz a gomba, ha főzés előtt ezt csinálod vele

Kiemelt kép: Getty Images