- A gomba a kevésbé tartós élelmiszerek közé tartozik, nem mindegy, hogyan tároljuk.
- Egy kis trükkel tovább marad friss és fonnyad össze.
- Ha túl sok gombát vettünk, akkor fagyaszthatjuk is leszeletelve.
Lévén, hogy igen magas a víztartalma, és a hőmérséklet-ingadozásra is érzékeny, a gomba könnyen romlandó harapnivalónak számít. Tehát nem érdemes napokig tanakodni fölötte, hogy mit is készítenénk belőle. Ugyanakkor megfelelő tárolás mellett nyerhetünk némi időt ennek a rejtélyes és finom, se nem növény, se nem állat élelmiszernek.
Az első és legfontosabb, amit tudni érdemes, hogy a gombák porózus szerkezetűek, azaz szivacsként képesek felszívni a vizet. Tehát soha ne mossuk meg őket tárolás előtt, hiszen így könnyen lerövidíthetjük az eltarthatósági idejüket. De mire fontos még figyelni? Mutatjuk!
Így tárold a gombát hűtőszekrényben!
Függetlenül attól, hogy milyen fajtájúak, a gombák hűtés mellett tovább is elállnak. Azonban nem elég egyszerűen csak becsúsztatni őket a hűtőszekrénybe. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, mindenképp távolítsuk el első lépésként a csomagolást, amennyiben bezacskózva vásároltuk.
Kapcsolódó: A legmérgezőbb gombafajok Magyarországon
Ezután helyezzük a gombákat egy jól záródó papírzacskóba – a papír felszívja a felesleges nedvességet –, majd tegyük a pakkot egy tálba, és mehet is az egész a hűtőszekrénybe. Ha nincs papírzacskónk, az sem baj, a papírtörlő is megteszi. Mivel a gomba könnyen magába szívja a szagokat is, ne az aromásabb ételek mellé tegyük. Ha mindent jól csináltunk, az egész gomba vásárlástól kezdve így akár egy hétig is elállhat.
Amennyiben viszont szeletelt gombát vásároltunk, illetve a maradékot szeretnénk eltenni a hűtőbe, a légmentesen záródó edény a legtutibb választás. Arra viszont figyelj, hogy a szeletelt gomba gyorsabban romlik akkor is, ha hűtőben tárolod.
A szeletelt gombát három napon belül mindenképp használd fel!
A gombát lefagyaszthatod
Ha biztosan tudod, hogy egy héten belül nem használod fel a gombádat, akár még a fagyasztás is szóba jöhet – bár a folyamat kicsit macerásabb, mint más élelmiszerek esetén. Ahhoz ugyanis, hogy megőrizzük az ízüket és az állagukat, a gombákat fagyasztás előtt érdemes blansírozni, rövid ideig hőkezelni; forró vízben párolni vagy vajban pirítani legalább 5 percig (a szeletelt gombát 3 percig).

A gomba kényes alapanyag, de szerencsére nem lehetetlen tartósítani (Fotó: Getty Images)
Miután a gombák kihűltek, helyezzük őket egy felcímkézett fagyasztózacskóba, és már mehet is az egész a mélyhűtőbe, ahol legfeljebb egy évig vígan elállnak. Ha szeretnénk, természetesen nyersen is lefagyaszthatjuk őket, de számoljunk vele, hogy a gomba így hajlamosabb lesz megbarnulni, megpuhulni, és az ízét is könnyebben elveszíti.
Szárítva is tartósíthatunk
A gombák amilyen gyorsan romlanak, szárítás útján legalább annyira egyszerű „örök élettel” felruházni őket. Szárítani azonban nem minden gombafajtát érdemes: a legjobban az ízletes tőkegomba, a vargánya, a csiperke és a kucsmagomba aszalható.
A folyamat viszont szinte gyerekjáték: a sérüléseket, nemkívánatos részeket távolítsuk el száraz, tiszta kézzel, a szennyeződéseket pedig papírtörlővel. A nagyobb gombákat szeleteljük 2-4 mm vastagságúra, a kisebbeket egészben is meghagyhatjuk. Ha van otthon aszalógépünk, nagyon könnyű dolgunk lesz, ám amennyiben nincs, az sem baj, a gombaszárítás levegőn, illetve napon is lehetséges.
A gombaszeleteket feltűzheted egy cérnára, vagy rácson, tálcán szétterítve hagyhatod. A lényeg, hogy viszonylag meleg, jól szellőző, közvetlen napfénytől és párától óvott helyen legyenek, akár kültéren, akár beltéren próbálkozunk. Ha minden rendben, a gombák időjárástól függően 3-7 nap alatt kiszáradnak. Ezzel a módszerrel szinte korlátlanul meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságukat, nem beszélve arról, hogy az ízük is testesebb, „umamisabb” lesz, miután feloldódtak a levesben vagy a pörköltben.
Amennyiben viszont penészfoltokat, nyálkát, ráncokat, szivacsosabb textúrát, kellemetlen, élesztős szagot, valamint sötétebb színt tapasztalunk annál, mint amilyen az eredeti árnyalat, minden jel arra utal, hogy a gombánk az enyészeté lett. Azaz semmiképp se fogyasszuk el, és ne is kezdjünk kísérletezésbe a tartósításával!
Kapcsolódó: 20-szor egészségesebb lesz a gomba, ha főzés előtt ezt csinálod vele
Kiemelt kép: Getty Images