Itt az ideje, hogy megkedveljük karakteres ízét, és minél többet fogyasszunk belőle!

A szárzeller megosztó zöldség: erős, fanyar íze sokaknak túl intenzív, sokak számára viszont épp ez a karakteresség és roppanósság a vonzó.

Akárhogy is: érdemes vele kísérletezni és megszeretni, mert tele van rosttal, antioxidánsokkal és vitaminokkal, ráadásul levesekben, salátákban és mártogatósok mellé is kiváló!

Ma három olyan szárzelleres receptet hozunk, amelyek között mindenki megtalálja majd azt, amelyikkel megszereti majd ezt a különleges zöldséget. 

Almás zellerkrémleves sajttal töltött tésztaszívekkel

hetvegi-gasztro-szarzeller

Almás zellerkrémleves sajttal töltött tésztaszívekkel (Recept és fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 darab alma
  • 20 dkg szárzeller
  • 15 dkg burgonya
  • frissen őrölt bors
  • fél citrom facsart leve
  • 10 dkg tejföl
  • 25 dkg friss leveles tészta
  • 2 nagy szelet (kb. 8 dkg) sajt
  • 1 tojás a kenéshez
  1.  Az almát megtisztítjuk, a zeller szárvégeit levágjuk, mindkettőt kis darabokra aprítjuk. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk. Mindet lábosba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
  2. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük, majd alaposan összeturmixoljuk. Citrom facsart levével ízesítjük, a tejföllel összemelegítjük.
  3. A leveles tésztát kitekerjük, különböző méretű szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A sajtot kis darabokra vágjuk, a nagyobb szívek közepére fektetjük, két-két szívet összeragasztunk, villával összenyomkodjuk a széleiket. A felvert tojással megkenjük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük. A levessel kínáljuk.

Angol zelleres, sárgarépás vagdalt házi ketchuppal 

hetvegi-gasztro-szarzeller

Angol zelleres, sárgarépás vagdalt házi ketchuppal (Recept: Szatmári Feri, fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 4 személyre:

A vagdalthoz:

  • 80 dkg darált sertéshús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • finomra aprítva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab zsemle
  • vízbe áztatva, kinyomkodva
  • 20 dkg sárgarépa tisztítva, nagy lyukú reszelőn reszelve
  • 2 rúd szárzeller
  • finomra aprítva
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • bors

A raguhoz:

  • 40 dkg (1 konzerv) hámozott, kockázott paradicsom
  • 10 dkg zellergumó
  • tisztítva, nagy lyukú reszelőn reszelve
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 2 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 darab csillagánizs
  • fél dl víz
  • 1 evőkanál cukor
  1.  A vagdalt hozzávalóit keverőtálban alaposan dolgozzuk össze, a masszát tegyük kiolajozott alagútformába (kenyérformába), ütögessük a pulthoz.
  2. Fedjük le alufóliával, tegyük 180 C-os sütőbe 1 órára. Az utolsó 20 percben fólia nélkül süssük. Hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Amíg sül a vagdalt, a ketchup hozzávalóit közepes lángon, folyamatosan kevergetve, 30-35 perc alatt főzzük meg, pürésítsük össze (előtte a csillagánizst szedjük ki belőle). A felszeletelt vagdalt mellé kínáljuk.

Zelleres tojáskrém házi magos kenyérrel 

hetvegi-gasztro-szarzeller

Zelleres tojáskrém házi magos kenyérrel (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 adaghoz:

A tojáskrémhez:

  • 4 főtt tojás
  • 1 dl natúr görög joghurt
  • 1 teáskanál mustár
  • frissen őrölt bors
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 4 szál szárzeller

A kenyérhez:

  • 20 dkg szezám-, napraforgó-, len- és tökmag vegyesen
  • 2 evőkanál chiamag
  • 20 dkg zabliszt + a formázáshoz
  • 1 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2,5 dl kefir
  1. A meghámozott tojásokat törjük össze villával, keverjük el a joghurttal, a mustárral, sóval, borssal. Ízesítsük kurkumával, adjuk hozzá az apróra kockázott zellerszárat.
  2. A kenyérhez a magokat – a chia kivételével – száraz serpenyőben pirítsuk meg. A lisztet keverjük el a magokkal, a chiával, a sóval, szódabikarbónával. Adjuk hozzá a kefirt, és a tésztát pár perc alatt robotgép dagasztókarjával vagy kanállal dolgozzuk homogénre. Laza szerkezetű legyen, dagasztani nem kell, akkor kemény lesz a tészta!
  3. A ragacsos tésztából lisztezett kézzel formázzunk sütőpapírral fedett sütőlemezre lapos cipót, a felszínét éles késsel kockázzuk be. Szórjuk meg liszttel, majd 200 C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.

Együnk több szárzellert!

A szárzeller fogyasztásának itthon még nincs igazán kultúrája, pedig egy sor országban része a mindennapi étkezéseknek. Ez adja az alapját például a sokak kedvence bolognai ragunak, és elmaradhatatlan része a Waldorf-salátának is. Érdemes többet fogyasztani belőle, mert értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, enyhén vízhajtó hatású, ráadásul állítólag afrodiziákumként is beválik. Irány a piac!

Kapcsolódó: Korábbi hétvégi gasztróinkat itt tudod elolvasni. 

Kiemelt kép: Getty Images