Minden háztartásban előfordul, hogy nem sikerül pontosan kiszámolni a kenyér, kifli mennyiségét, és megszárad néhány darab a tartóban. Ezeknek sem kell a kukában landolniuk, Balázs Barbi remek maradékmentő ötletet mutat rá, hogyan használhatjuk fel a szikkadt kenyérfélét.
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg mazsola | 1 csomag vaníliás pudingpor | 4 evőkanál cukor | 6 dl tej | 4 darab (kb. 30 dkg) szikkadt kifli | 5 dkg vaj | 1 csomag vaníliás cukor | porcukor a tálaláshoz
- A mazsolát kis tálba tesszük, vizet öntünk rá, és 10-15 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük.
- A pudingport a cukorral és a vaníliás cukorral lábasban elkeverjük, hozzáadjuk a tejet. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg kicsit besűrűsödik, de a több tej miatt ennek nem szabad igazán sűrűnek lennie, inkább sodó állaga legyen. Levesszük a tűzről, és egy kicsit hagyjuk hűlni.
- A kifliket kb. 1 cm vastag szeletekre karikázzuk, és egy nagy tálba tesszük. A kész pudingot ráöntjük a kiflikre, óvatosan összekeverjük, hogy minden szelet jól beszívja a pudingot. Belekeverjük az áztatott mazsolát is.
- Négy darab, kb. 1,5-2 dl-es szufléformát (vagy egy nagyobb, 15×20 cm-es formát) vajjal kikenünk, majd beleöntjük a kiflis keveréket. A tetejére daraboljuk a maradék vajat.
- A 180 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 25-30 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje. Porcukrot szórunk rá, és melegen vagy langyosan tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
SÜTÉS 25-30 PERC
KALÓRIA 399 KCAL/ADAG
Fotó: Körmendi Imre
Styling Kapolka Ágnes