A kuglóf a leglátványosabb desszertek közé tartozik, főleg ha beszerzel egy-két különlegesebb formát az elkészítéséhez. Urbán Gábor pisztáciás, étcsokis kuglófjának lehetetlen ellenállni, megéri kísértetezni vele a hétvégén!
Hozzávalók
A tésztához: 30 dkg vaj/margarin + a formához | 25 dkg porcukor | 5 tojás | 1 csomag sütőpor | 30 dkg liszt + a formához | 5 dkg darált mandula | 5 dkg apróra vágott pisztácia | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 5 dkg süthető csokoládécsepp vagy apróra vágott csokoládé
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé | 1-2 evőkanál olaj | 5 dkg durvára vágott pisztácia
- A tésztához a puha vajat vagy margarint a porcukorral kihabosítjuk. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat, majd beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részbe beleforgatjuk a darált mandulát és az apróra vágott pisztáciát, a másikba a kakaóport és a csokoládét.
- Egy kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk. A kakaós tészta háromnegyedét cső nélküli habzsákba töltjük, és körben a forma oldalára és aljára nyomjuk, hogy teljesen befedje (kb. a harmada maradjon meg). Ügyeljünk arra, hogy sehol ne maradjon rés. Az így keletkezett „üregbe” belenyomjuk/kanalazzuk a mandulás tésztát, majd a maradék kakaós tésztával befedjük.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd 160 °C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük.
- Díszítéshez a csokoládét vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk, olajjal hígítjuk, majd megcsorgatjuk vele a kuglófot. Még dermedés előtt megszórjuk az aprított pisztáciával.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 60-65 PERC
KALÓRIA 6833 KCAL/EGÉSZ KUGLÓF
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes