horváth rozi magyar konyha

„Hinni kell! Nem a csodában, hanem az embernek saját magában” – Horváth Rozi nélkül nincs magyar konyha

Egy hete érkezett a szomorú hír, hogy 86 éves korában elhunyt Horváth Ilona, akit mindenki Horváth Rozi néven, a fűszerek királynőjeként ismert.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Horváth Rozi, a márka névadója már nincs közöttünk. Horváth Rozi szívét-lelkét beleadta az általa készített fűszerkeverékekbe, és sok családi asztalt különlegessé tévő receptjeibe” – írta a fűszermárka közösségi oldalán.

Közterületet neveznének el Horváth Roziról

Dávid Martin, Tolmács község polgármestere elengedhetetlennek tartja, hogy megemlékezzenek azokról, akik a település nevét tovább viszik az országban és nemzetközi szinten is.

Horváth Rozi tiszteletére a parkban található emléktáblánál megemlékezést tartottak, és szeretnének majd egy méltóbb – egy tér vagy egy utca elnevezésével, esetleg egy szobor formájában – emléket állítani Horváth Rozi számára Tolmácson.

A fűszerkirálynő élete

Horváth Rozi 1939-ben, a Nógrád vármegyei Tolmácson született Drozgyik Ilona néven. A mindenki számára ismerősen csengő művésznevét később férjétől, Horváth Lajostól kapta becenévként.

Ilona eredetileg divattervező szeretett volna lenni, de rajztudását ezen a területen nem tudta tovább fejleszteni, mert abban az időben nem indult textiltervező szak a főiskolán. Meglévő tehetségét kamatoztatva kezdetben porcelánfestőként, majd műszaki rajzolóként dolgozott.

Az életébe házasságkötése hozta a fordulatot, amikor elkísérte a férjét külföldi kiküldetésére: Észak-Afrikába, Algériába. Ilona itt ismerkedett meg behatóan a fűszerek világával, valamint itt szerette és tanulta meg a francia nyelvet egy francia szakácskönyv segítségével. Szívesen kísérletezett a konyhában különleges fűszerek párosításaival, úgy érezte ekkor vált igazi háziasszonnyá.

1974-ben költöztek haza Magyarországra, Ilona számos egzotikus fűszert is magával hozott,

mégis több mint tíz év kellett ahhoz, hogy elhiggye: a fűszerek iránti szenvedélye több is lehet puszta hobbinál.

Eleinte levélmérlegen és gyűszűvel kimérve kísérletezett ki különböző keverékeket.

Szerencsés véletlenek sorozata?

Egy interjúban arról mesélt, hogy sok mindent a szerencsének köszönhet: a férjét, a Észak-Afrikában a fűszerek megismerését, a francia nyelvtudást. Állítása szerint ő egyszerűen csak tette a dolgát, és igyekezett bizonyos jeleknek köszönhetően felismerni a lehetőségeket, kihozni mindenből a legjobbat. „Hinni kell! Nem a csodában, hanem az embernek saját magában” – mondta Horváth Rozi.

Egy ilyen szerencsés jelnek tulajdonította azt is, hogy hobbi fűszerészből később hivatásos lett. 1985-ben Ilona férjének egyik barátja látogatta meg őket, amikor is váratlanul leszakadt a fűszerpolc, kiborultak a fűszerek és az egész lakás jellegzetes curry illatot árasztott.

horváth rozi magyar konyha

(Fotó: Getty Images)

Erre a jelenetre érkezett meg a sorsfordító vendég, aki egy fűszerek forgalmazásával foglalkozó holland cégnél dolgozott, és éppen fűszerkeverékeket szeretett volna megalkotni. Francia tudásának is köszönhetően Ilona elszerződött ehhez a céghez, és fél év alatt összeállított többféle: grill, csirke, hal, magyaros és saláta fűszerkeverékeket.

Horváth Rozi és a fűszerek 

A ma már szinte minden konyhában megtalálható fűszermárka 1993-ban jött létre. A Horváth Rozi név Ilona férjének vezetéknevéből és édesanyja keresztnevéből tevődött össze, a csomagoláson pedig a saját arcképe szerepelt. Ily módon a család több tagja is hozzáadott valamit a fűszerekhez. Mára az e márkával jegyzett fűszercsalád 65 féle alap- és fűszerkeverékből áll.

Néhány év kreatív és kitartó munkájának hála, Horváth Rozi az egész magyar gasztronómiában meghatározóvá tette a márkát, őt magát pedig az 50 legismertebb magyar nő közé emelte. Óriási ismertségéhez a fűszerek mellett hozzájárultak a Horváth Rozi szakácskönyvek is, amelyekben recepteket ajánl az ízletes keverékekhez, de írt könnyű nyári ételekről, a befőzésről, sőt, még ünnepi fogásokról is. 

Horváth Rozi népszerűsége valószínűleg abban (is) rejlik, hogy a magyar konyhai tradíciók megőrzése mellett nyitott maradt az újdonságok iránt.

Ez a szemlélet tette lehetővé, hogy szinte nincs olyan hazai konyha, ahol ne lenne ott valamelyik fűszere. 

Drozgyik Ilona, alias Horváth Rozi és a fűszermárka sikertörténete szinte páratlan a magyar gasztronómia világában, és példaértékű mindazoknak, akik hisznek abban, hogy szenvedéllyel és kitartással bármit elérhetnek. 

Kapcsolódó: 5 fűszer, ami jót tesz az emésztésnek

Kiemelt kép: Horváth Rozi Facebook oldala