Itt a tavasz, és itt a sóska szezonja is: ez a kellemesen savanykás leveles zöldség már kora tavasszal megjelenik a piacokon. Érdemes többször az étlapra tenni.

Itt a tavasz, és lassan itt a sóska szezonja is: ez a kellemesen savanykás leveles zöldség már kora tavasszal megjelenik a piacokon, így ez az egyik első friss fuvallat a téli, vitaminszegény idők után. Noha végtelen változatosságban felhasználható, sokan ódzkodnak tőle, mert elsődleges élményeik a menzák nem túl kifinomult, sokszor lisztes és túlédesített verzióihoz kötődnek.

Pedig a sóska önmagában is remek alapanyag, megfelelő elkészítéssel pedig izgalmasabbnál izgalmasabb ételek készíthetők belőle. Ma három isteni receptet hozunk. Az elsővel bebizonyítjuk, hogy a főzelék is lehet kulináris kaland, a másik kettővel pedig azt mutatjuk meg, hogyan érdemes hozzányúlni, ha kicsit másra vágyunk. 

1. Sóskafőzelék füstölt halas krokettel 

hétvégi gasztró sóska

Sóskafőzelék füstölt halas krokettel (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

A főzelékhez:

  • 50 dkg leveles sóska
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál cukor

A kroketthez:

  • 60 dkg burgonya
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 20 dkg füstölt makréla
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • bors
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  1. A főzelékhez a megtisztított sóskát tegyük lábosba, öntsük fel 2 dl vízzel, 1-2 percet forralva főzzük készre. Turmixoljuk simára.
  2. A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást, habarjuk be a sóskát, forralva főzzük sűrűre, majd a tejjel fokozatosan, kevergetve hígítsuk. Sóval, kevés cukorral ízesítsük, forraljuk össze 2-3 perc alatt.
  3. A kroketthez a burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, enyhén sós vízben főzzük teljesen puhára. Szűrjük le teljesen, villával törjük át. Hagyjuk hűlni, sózzuk, majd keverjük hozzá a tojást, a villával összetört füstölt halhúst, a zúzott fokhagymát és a citrom reszelt héját. Adjuk hozzá a lisztet, lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Sózzuk, borsozzuk.
  4. A masszát osszuk 12 egyforma részre, formázzunk kis rudakat, ezeket forgassuk meg a zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük készre. Szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róla, majd tálaljuk a sóskafőzelékkel.

2. Sonkás, krémsajtos, sóskás quiche 

hétvégi gasztró sóska

Sonkás, krémsajtos, sóskás quiche (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • csipet só
  • 12,5 dkg vaj/margarin
  • 1 tojás

 A töltelékhez:

  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 3 tojás
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 1 csokor snidling
  • 30 dkg leveles sóska
  • frissen őrölt bors
  1. A tésztához a lisztet keverjük el a sóval, gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a hideg, felkockázott vajjal/margarinnal, majd adjuk hozzá az egész tojást. Gyúrjuk össze a tésztát, ha nem áll össze, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Tegyük a befóliázott tésztacipót hűtőbe legalább 30 percre.
  2. A töltelékhez a krémsajtot keverjük el a tojással és a tejszínnel. Forgassuk bele az apróra kockázott sonkát, az aprított snidlinget és a tisztított, felcsíkozott, nyers sóskát. Sózzuk, borsozzuk a keveréket.
  3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy ki tudjunk bélelni vele egy 22-24 cm átmérőjű piteformát. Öntsük bele a tölteléket, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre 35-40 perc alatt.

3. Lengyel burgonyaleves sóskával, tojással

hétvégi gasztró sóska

Lengyel burgonyaleves sóskával, tojással (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4-5 szál újhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 40 dkg burgonya
  • 25 dkg sárgarépa
  • 1 csokor kapor (vagy 2 evőkanál szárított kapor)
  • 1 darab babérlevél
  • bors
  • 30 dkg leveles sóska
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál keményítő
  • 4 főtt tojás
  1. A finomra vágott újhagymát dinszteljük meg a vaj felén. Adjuk hozzá a hámozott, kockákra vágott burgonyát, a hámozott, felkarikázott sárgarépát, a finomra vágott kaprot és a babérlevelet. Enyhén sózzuk, borsozzuk meg, dinszteljük 5-7 percet a zöldségeket. Öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve főzzük puhára a zöldségeket.
  2. A megtisztított sóskát serpenyőben, a maradék vajon enyhén fonnyasszuk meg, adjuk a leveshez.
  3. A főzőtejszínt keverjük el csomómentesen a keményítővel, majd hőkiegyenlítéssel adjuk a leveshez. Forraljuk össze, tálaljuk a felcikkezett főtt tojással.

Együnk több sóskát!

A sóska nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Egyrészt tele van C-vitaminnal, így remek választás az immunrendszer erősítésére, különösen a most tetőző tavaszi fáradtság idején. Másrészt rendkívül gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban (különösen vasban, magnéziumban és káliumban) amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez.

Magas rosttartalma segíti az emésztést, és támogatja a bélrendszer egészségét, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően pedig diétázók is bátran fogyaszthatják, akár salátákba keverve, akár turmixokba vagy levesekbe főzve.

Ha frissen, és a megfelelő módon elkészítve használjuk, a sóska nemcsak egészséges, de igazi kulináris élményt nyújtó fogás lesz. 

Kapcsolódó: A múlt heti hétvégi gasztrót olvastad?

Kiemelt kép: Getty Images