Itt a tavasz, és lassan itt a sóska szezonja is: ez a kellemesen savanykás leveles zöldség már kora tavasszal megjelenik a piacokon, így ez az egyik első friss fuvallat a téli, vitaminszegény idők után. Noha végtelen változatosságban felhasználható, sokan ódzkodnak tőle, mert elsődleges élményeik a menzák nem túl kifinomult, sokszor lisztes és túlédesített verzióihoz kötődnek.
Pedig a sóska önmagában is remek alapanyag, megfelelő elkészítéssel pedig izgalmasabbnál izgalmasabb ételek készíthetők belőle. Ma három isteni receptet hozunk. Az elsővel bebizonyítjuk, hogy a főzelék is lehet kulináris kaland, a másik kettővel pedig azt mutatjuk meg, hogyan érdemes hozzányúlni, ha kicsit másra vágyunk.
1. Sóskafőzelék füstölt halas krokettel

Sóskafőzelék füstölt halas krokettel (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)
Hozzávalók 4 személyre:
A főzelékhez:
- 50 dkg leveles sóska
- 1,5 dl tejföl
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 1 evőkanál cukor
A kroketthez:
- 60 dkg burgonya
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 20 dkg füstölt makréla
- 1 gerezd fokhagyma
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 1 púpozott evőkanál liszt
- só
- bors
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- A főzelékhez a megtisztított sóskát tegyük lábosba, öntsük fel 2 dl vízzel, 1-2 percet forralva főzzük készre. Turmixoljuk simára.
- A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást, habarjuk be a sóskát, forralva főzzük sűrűre, majd a tejjel fokozatosan, kevergetve hígítsuk. Sóval, kevés cukorral ízesítsük, forraljuk össze 2-3 perc alatt.
- A kroketthez a burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, enyhén sós vízben főzzük teljesen puhára. Szűrjük le teljesen, villával törjük át. Hagyjuk hűlni, sózzuk, majd keverjük hozzá a tojást, a villával összetört füstölt halhúst, a zúzott fokhagymát és a citrom reszelt héját. Adjuk hozzá a lisztet, lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Sózzuk, borsozzuk.
- A masszát osszuk 12 egyforma részre, formázzunk kis rudakat, ezeket forgassuk meg a zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük készre. Szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róla, majd tálaljuk a sóskafőzelékkel.
2. Sonkás, krémsajtos, sóskás quiche

Sonkás, krémsajtos, sóskás quiche (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
- csipet só
- 12,5 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 10 dkg natúr krémsajt
- 3 tojás
- 2,5 dl főzőtejszín
- 15 dkg füstölt sonka
- 1 csokor snidling
- 30 dkg leveles sóska
- só
- frissen őrölt bors
- A tésztához a lisztet keverjük el a sóval, gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a hideg, felkockázott vajjal/margarinnal, majd adjuk hozzá az egész tojást. Gyúrjuk össze a tésztát, ha nem áll össze, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Tegyük a befóliázott tésztacipót hűtőbe legalább 30 percre.
- A töltelékhez a krémsajtot keverjük el a tojással és a tejszínnel. Forgassuk bele az apróra kockázott sonkát, az aprított snidlinget és a tisztított, felcsíkozott, nyers sóskát. Sózzuk, borsozzuk a keveréket.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy ki tudjunk bélelni vele egy 22-24 cm átmérőjű piteformát. Öntsük bele a tölteléket, és 200 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre 35-40 perc alatt.
3. Lengyel burgonyaleves sóskával, tojással

Lengyel burgonyaleves sóskával, tojással (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)
Hozzávalók 4 személyre:
- 4-5 szál újhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 40 dkg burgonya
- 25 dkg sárgarépa
- 1 csokor kapor (vagy 2 evőkanál szárított kapor)
- 1 darab babérlevél
- só
- bors
- 30 dkg leveles sóska
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál keményítő
- 4 főtt tojás
- A finomra vágott újhagymát dinszteljük meg a vaj felén. Adjuk hozzá a hámozott, kockákra vágott burgonyát, a hámozott, felkarikázott sárgarépát, a finomra vágott kaprot és a babérlevelet. Enyhén sózzuk, borsozzuk meg, dinszteljük 5-7 percet a zöldségeket. Öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve főzzük puhára a zöldségeket.
- A megtisztított sóskát serpenyőben, a maradék vajon enyhén fonnyasszuk meg, adjuk a leveshez.
- A főzőtejszínt keverjük el csomómentesen a keményítővel, majd hőkiegyenlítéssel adjuk a leveshez. Forraljuk össze, tálaljuk a felcikkezett főtt tojással.
Együnk több sóskát!
A sóska nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Egyrészt tele van C-vitaminnal, így remek választás az immunrendszer erősítésére, különösen a most tetőző tavaszi fáradtság idején. Másrészt rendkívül gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban (különösen vasban, magnéziumban és káliumban) amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez.
Magas rosttartalma segíti az emésztést, és támogatja a bélrendszer egészségét, alacsony kalóriatartalmának köszönhetően pedig diétázók is bátran fogyaszthatják, akár salátákba keverve, akár turmixokba vagy levesekbe főzve.
Ha frissen, és a megfelelő módon elkészítve használjuk, a sóska nemcsak egészséges, de igazi kulináris élményt nyújtó fogás lesz.
Kapcsolódó: A múlt heti hétvégi gasztrót olvastad?
Kiemelt kép: Getty Images