Vrábel Kriszta szuper receptet mutat habrolóformához – arra ügyelj, ha kiszúrod a tésztát, mindig a saját formád átmérőjéhez képest válassz szaggatót, hogy tényleg átérje majd a kiszúrt tésztadarab.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
A tésztához: 25 dkg liszt + a formákhoz | 1 mokkáskanál só | fél tasak (3,5 g) szárított élesztő | fél dl olívaolaj | 1 dl natúr joghurt | kb. 1 dl langyos víz | 5 dkg félkemény sajt (pl. gouda, trappista, edami) | vaj a formához | napraforgóolaj a sütéshez
A töltelékhez: 20 dkg ricotta | 2 evőkanál bazsalikompesto | 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom | 1 evőkanál az aszalt paradicsom fűszeres olajából | só, frissen őrölt bors | 1 gerezd fokhagyma
- A tésztához a lisztet keverjük össze a sóval és az élesztővel. Adjuk hozzá az olajat, a joghurtot, és öntsük fel 1 dl langyos vízzel. Dolgozzuk össze a tésztát, kézzel vagy géppel dagasszuk ruganyosra. Letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percet.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vékonyra, és 10 cm átmérőjű pohárral szaggassunk belőle akkora köröket, hogy átfedéssel átérje a fém rolóformákat. Átfedéssel helyezzük a tésztaköröket a vajjal kent, lisztbe forgatott rolóformákra. Az átfedést nyomjuk össze alaposan. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
- Kelesszük letakarva újabb 35-40 percet, közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Szórjuk meg a tésztát a reszelt sajttal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt süssük őket készre. Hagyjuk hűlni, mielőtt leszedjük a formákról.
- A töltelékhez a ricottát villával keverjük krémesre a pestóval, az aszalt paradicsom olajával és az apróra vágott aszalt paradicsommal. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a reszelt fokhagymával.
- Tálalás előtt habzsákból töltsük a krémet a kisült kenyérrolókba.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 176 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Vrábel Kriszta