konyha főzés spórolás zöldséghéj gyümölcshéj

Pocsékba megy a főzés során az egyik legértékesebb alapanyag

Van egy olyan konyhai nyersanyag, ami annak ellenére hajítunk a szemétbe, hogy kifejezetten egészséges.

„A héját is meg kell enni, abban van a vitamin” – mondta válogatós, folyton vércsére áhítozó fiókáinak már a sasmama is. A viccet félretéve: mi is jobban tennénk, ha megennénk a zöldségek-gyümölcsök héját.

Konyhai előkészítéskor, amikor gyümölcsöt vagy zöldséget hámozunk, a legtöbbször automatikusan a szemetesbe dobjuk a héjat. Pedig ez sokszor az egyik legértékesebb része az alapanyagnak, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, és a héjak eldobásával súlyra is tekintélyes mennyiség megy pocsékba. Egy banán héja például az egész gyümölcs össztömegének mintegy harmadát teszi ki, egy narancshéj pedig körülbelül 20%-át. 

Ritkán számoljuk ki, pontosan mennyi is megy pocsékba, egy nemrég megjelent tanulmány viszont élesen világít rá. Eszerint világszerte mintegy 15,1 millió tonna kerül csak narancshéjból a szemétbe – ami közel 80 000 kék bálna vagy 2500 óriási mammutfenyő súlyával egyezik meg. 

Mindeközben a gyümölcsök és zöldségek héját jobbára csak megszokásból dobjuk el és semmi sem indokolja mellőzésüket.

A gyümölcs és zöldség héja tele van rostokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és egyéb jótékony hatású anyagokkal.

A narancshéj például rengeteg C-vitamint tartalmaz, a banánhéjban pedig bőségesen megtalálhatók a bőrápolásra alkalmas fitonutriensek. A kivi héja magas rosttartalmú, a gránátalmahéj gyulladáscsökkentő, és a zöldségek esetében is igaz, hogy a vitamin nagyobb része a héjához közeli részeken található.

Kapcsolódó: Korábban arról írtunk, hogy már a nagymamák is tudták, milyen egészséges a narancshéj

Használjunk több héjat

Ha szeretnénk faragni a konyhai költségeinken, és egyébként is rossz érzésünk van, amikor pazarlunk, a zöldség- és gyümölcshéjak felhasználása remek kezdő lépés lehet, az online tér telis-tele van ilyen zero waste receptekkel. 

Fontos viszont, hogy amennyiben fel szeretnénk használni a gyümölcsök és zöldségek héját, válasszunk bio minősítésű termékeket, mivel ezeket nem kezelik szintetikus növényvédő szerekkel. Ha nem bioterméket vásárolunk, mindenképpen alaposan meg kell tisztítani a héjakat.

konyha-fozes-sporolas-zoldseghej-gyumolcshej

Héjakból is isteni ételeket készíthetünk (Fotó: Getty Images)

Tisztítsd meg a zöldséghéjat

Ecettel: Egy liter vízhez adjunk 2-3 evőkanál ecetet, és áztassuk benne a gyümölcsöket 10-15 percig, majd alaposan öblítsük le.

Szódabikarbónával: Egy liter vízhez keverjünk egy evőkanál szódabikarbónát, majd hagyjuk ázni a gyümölcsöket 10-15 percig, végül mossuk le tiszta vízzel.

Dörzsöléssel és öblítéssel: Egy puha kefével finoman súroljuk át a héjat folyó víz alatt.

Amikor pedig már ott van előttünk a biztonságosan használható héj, itt az ideje, hogy valami igazán finommá változtassuk őket! Ehhez hozunk három tippet!

Zöldségalaplé héjakból

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 sárgarépa héja
  • 1 zeller héja 
  • 1 hagyma héja
  • 1 fokhagyma héja
  • 1 burgonya héja
  • 1 csokor petrezselyem szára
  • 1 l víz
  • Só, bors, babérlevél ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A zöldséghéjakat alaposan mossuk meg. Egy nagy lábosban forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a héjakat és a fűszereket.
  2. Lassú tűzön főzzük kb. 40-50 percig.
  3. Szűrjük le, és már használhatjuk is levesekhez vagy főzéshez!

A fenti recept csak iránymutatás: majd mindegy, milyen összetételben halmozódik otthon a héj, remek alaplevet foguk tudni főzni belőle. 

Banánhéj tea

Hozzávalók:

  • 1 banán héja (kezeletlen)
  • 500 ml víz
  • 1 tk méz
  • Fahéj vagy vanília (opcionális)

Elkészítés:

  1. A banánhéjat alaposan mossuk meg. Egy edényben forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a banánhéjat.
  2. Főzzük alacsony lángon 10 percig.
  3. Szűrjük le, édesítsük mézzel, és ízesítsük fahéjjal vagy vaníliával.

Kandírozott narancshéj

Hozzávalók:

  • 2 nagy narancs héja
  • 200 g cukor
  • 200 ml víz
  • 1 tk vaníliakivonat (opcionális)

Elkészítés:

  1. A narancshéjakat mossuk meg, majd vágjuk csíkokra. Főzzük 10 percig forró vízben, majd szűrjük le.
  2. Egy edényben forraljuk fel a cukrot és a vizet, majd adjuk hozzá a narancshéjakat.
  3. Lassú tűzön főzzük, amíg a héjak áttetszővé nem válnak.
  4. Hagyjuk megszáradni, majd tetszés szerint porcukorral vagy olvasztott csokoládéba mártva tálalhatjuk.

Kapcsolódó: Olvasd el ezt az érdekes zero waste témájú interjút is! 

Kiemelt kép: Getty Images