A hosszú, szürke tél után végre tényleg megérkeztek a friss tavaszi zöldek és zöldségek! A medvehagyma, a spenót, az újhagyma, a karalábé nemcsak ételeinket frissítik fel, hanem a szervezetünket is.
A piacon sétálva téged is már messziről csábítanak az üde, harsogó zöld színek? Ne állj ellen: ilyenkor érdemes kihasználni a szezonális kínálatot, hiszen ezek a zöldségek és zöld leveles növények most a legízletesebbek és legtáplálóbbak.
Ma három olyan receptet hozunk, ami élénk, harsogó vagy épp méregzöld színével dobja fel a tényért, és vitaminok hadával tölti fel a szervezetedet.
1. Citromos karalábékrémleves pestós pirítóssal

Citromos karalábékrémleves zöldfűszeres pestós pirítóssal (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg (2-3 darab) zsenge karalábé
- 2 szál újhagyma
- 6 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 1,5 deci (növényi) tejszín
- 1 citrom leve
- 1-1 csokor snidling és petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 szelet kenyér, megpirítva
- A karalábékat hámozzuk meg, kockázzuk fel, az újhagymát karikázzuk fel, és 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a karalábéval együtt. Öntsük fel kb. 1,2 liter vízzel, lefedve főzzük puhára.
- Sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a tejszínt. Turmixoljuk simára a levest, forraljuk össze. Fél citrom levével ízesítsük.
- A pestóhoz tegyük mélyebb tálba az aprított snidlinget, a petrezselyemlevélkéket, a fokhagymát és a maradék 5 evőkanál olívaolajat. Facsarjuk hozzá a citrom másik felét, majd botmixerrel krémesítsük a pestót. A levest a pestóval kent pirítóssal kínáljuk.
2. Spenótos palacsinta kapros krémsajttal és csirkemellel

Spenótos palacsinta kapros krémsajttal és csirkemellel (Recept és fotó: Vígh Krisztina)
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 3 dl szénsavas víz
- 1 evőkanál olaj + a sütéshez
- csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 10 dkg bébispenót
- 40 dkg csirkemellfilé
- só
- bors
- 1 kávéskanál fokhagymagranulátum (helyettesíthető reszelt fokhagymával)
- 20 dkg natúr krémsajt
- 2 evőkanál aprított kapor
- 1 darab kígyóuborka
- 16 darab koktélparadicsom
- Turmixoljuk össze a lisztet, a tojásokat, a tejet, a szénsavas vizet, az olajat, a sót, a cukrot és a megtisztított, lecsepegtetett bébispenótot, majd süssünk palacsintákat a masszából kiolajozott palacsintasütőben a szokásos módon (kb. 8 darab lesz belőle.).
- Vágjuk 1 cm vastag szeletekre a csirkemellet, majd serpenyőben, kevés olajon süssük meg, közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymagranulátummal.
- Keverjük össze a krémsajtot az aprított kaporral. A megsült csirkemellet vágjuk vékony csíkokra.
- Kenjük meg a palacsinták egyik felét krémsajttal, halmozzuk rá a csirkemellcsíkokat, a felszeletelt uborkát és a félbevágott paradicsomokat. Hajtsuk rá a palacsinta másik felét, így tálaljuk.
3. Medvehagymás, juhtúrós pogácsa

Medvehagymás, juhtúrós pogácsa (Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina)
Hozzávalók egy tepsihez:
- 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 teáskanál só
- 15 dkg juhtúró
- 1 nagy csokor medvehagyma, apróra vágva
- 10 dkg sertészsír
- fél-1 dl tejföl (amennyit felvesz a tészta, a túró zsírtartalmától is függ)
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 1 dkg friss élesztő
- 2-3 evőkanál fekete szezámmag
- A lisztet, a sót, a juhtúrót, az aprított medvehagymát, a zsírt, a tejfölt és a tojást keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, robotgéppel összegyúrjuk. Pár percig dagasztjuk, majd lefedve hagyjuk pihenni 30 percet.
- Lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastag téglalappá kinyújtjuk a tésztát, gondolatban elharmadoljuk, meghajtogatjuk (az alsó részt a középső harmadra hajtjuk, majd a felsőt erre). Újra pihenni hagyjuk 30 percet, majd ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, megint pihentetjük 30 percet.
- Ezután a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és 2 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pogácsákat, megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk a fekete szezámmaggal. 170 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Együnk az egészségért!
Tudtad, hogy a zöld színanyagot tartalmazó növények tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert? És ez még nem minden. Magas rosttartalmuk segíti az emésztést, miközben hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez, emellett antioxidánsokban is igen gazdagok, így védik a sejteket és lassítják az öregedési folyamatokat is. Klorofilltartalmuk méregtelenítő hatású, így segít tisztán tartani a vért és a májat.
Egy szó, mint száz: a tavaszi zöldségek fogyasztásával nemcsak a vitalitásunkat növelhetjük, hanem természetes módon támogathatjuk szervezetünk regenerálódását is. Te már bevásároltál belőlük?
Kapcsolódó: Nézd meg a korábbi hétvégi gasztrókat is!
Kiemelt kép: Getty Images