hétvégi gasztró zöld leveles zöldség

Hétvégi gasztró: ünnepeld a tavaszt harsogó zöldekkel

Április végre elhozta a friss, zsenge zöldségeket, amelyek új energiával töltik fel a szervezetünket. Most érdemes kihasználni a szezon kínálatát!

A hosszú, szürke tél után végre tényleg megérkeztek a friss tavaszi zöldek és zöldségek! A medvehagyma, a spenót, az újhagyma, a karalábé nemcsak ételeinket frissítik fel, hanem a szervezetünket is.

A piacon sétálva téged is már messziről csábítanak az üde, harsogó zöld színek? Ne állj ellen: ilyenkor érdemes kihasználni a szezonális kínálatot, hiszen ezek a zöldségek és zöld leveles növények most a legízletesebbek és legtáplálóbbak. 

Ma három olyan receptet hozunk, ami élénk, harsogó vagy épp méregzöld színével dobja fel a tényért, és vitaminok hadával tölti fel a szervezetedet. 

1. Citromos karalábékrémleves pestós pirítóssal

hetvegi-gasztro-zold-leveles-zoldseg

Citromos karalábékrémleves zöldfűszeres pestós pirítóssal (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg (2-3 darab) zsenge karalábé
  • 2 szál újhagyma
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 1,5 deci (növényi) tejszín
  • 1 citrom leve
  • 1-1 csokor snidling és petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet kenyér, megpirítva
  1. A karalábékat hámozzuk meg, kockázzuk fel, az újhagymát karikázzuk fel, és 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a karalábéval együtt. Öntsük fel kb. 1,2 liter vízzel, lefedve főzzük puhára.
  2. Sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a tejszínt. Turmixoljuk simára a levest, forraljuk össze. Fél citrom levével ízesítsük.
  3. A pestóhoz tegyük mélyebb tálba az aprított snidlinget, a petrezselyemlevélkéket, a fokhagymát és a maradék 5 evőkanál olívaolajat. Facsarjuk hozzá a citrom másik felét, majd botmixerrel krémesítsük a pestót. A levest a pestóval kent pirítóssal kínáljuk.

2. Spenótos palacsinta kapros krémsajttal és csirkemellel 

hetvegi-gasztro-zold-leveles-zoldseg

Spenótos palacsinta kapros krémsajttal és csirkemellel (Recept és fotó: Vígh Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 3 dl szénsavas víz
  • 1 evőkanál olaj + a sütéshez
  • csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 dkg bébispenót
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • bors
  • 1 kávéskanál fokhagymagranulátum (helyettesíthető reszelt fokhagymával)
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 2 evőkanál aprított kapor
  • 1 darab kígyóuborka
  • 16 darab koktélparadicsom
  1. Turmixoljuk össze a lisztet, a tojásokat, a tejet, a szénsavas vizet, az olajat, a sót, a cukrot és a megtisztított, lecsepegtetett bébispenótot, majd süssünk palacsintákat a masszából kiolajozott palacsintasütőben a szokásos módon (kb. 8 darab lesz belőle.).
  2. Vágjuk 1 cm vastag szeletekre a csirkemellet, majd serpenyőben, kevés olajon süssük meg, közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymagranulátummal.
  3. Keverjük össze a krémsajtot az aprított kaporral. A megsült csirkemellet vágjuk vékony csíkokra.
  4. Kenjük meg a palacsinták egyik felét krémsajttal, halmozzuk rá a csirkemellcsíkokat, a felszeletelt uborkát és a félbevágott paradicsomokat. Hajtsuk rá a palacsinta másik felét, így tálaljuk.

3. Medvehagymás, juhtúrós pogácsa

hetvegi-gasztro-zold-leveles-zoldseg

Medvehagymás, juhtúrós pogácsa (Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina)

Hozzávalók egy tepsihez:

  • 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg juhtúró
  • 1 nagy csokor medvehagyma, apróra vágva
  • 10 dkg sertészsír
  • fél-1 dl tejföl (amennyit felvesz a tészta, a túró zsírtartalmától is függ)
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2-3 evőkanál fekete szezámmag
  1. A lisztet, a sót, a juhtúrót, az aprított medvehagymát, a zsírt, a tejfölt és a tojást keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, robotgéppel összegyúrjuk. Pár percig dagasztjuk, majd lefedve hagyjuk pihenni 30 percet.
  2. Lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastag téglalappá kinyújtjuk a tésztát, gondolatban elharmadoljuk, meghajtogatjuk (az alsó részt a középső harmadra hajtjuk, majd a felsőt erre). Újra pihenni hagyjuk 30 percet, majd ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, megint pihentetjük 30 percet.
  3. Ezután a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és 2 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pogácsákat, megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk a fekete szezámmaggal. 170 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Együnk az egészségért! 

Tudtad, hogy a zöld színanyagot tartalmazó növények tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert? És ez még nem minden. Magas rosttartalmuk segíti az emésztést, miközben hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez, emellett antioxidánsokban is igen gazdagok, így védik a sejteket és lassítják az öregedési folyamatokat is. Klorofilltartalmuk méregtelenítő hatású, így segít tisztán tartani a vért és a májat.

Egy szó, mint száz: a tavaszi zöldségek fogyasztásával nemcsak a vitalitásunkat növelhetjük, hanem természetes módon támogathatjuk szervezetünk regenerálódását is. Te már bevásároltál belőlük? 

Kapcsolódó: Nézd meg a korábbi hétvégi gasztrókat is! 

Kiemelt kép: Getty Images