tojásétel húsvét különleges

5 izgalmas tojásétel a húsvéti asztalra, ha már unod a sima főttet

A húsvéti ünnepi asztal elképzelhetetlen tojás nélkül. Ha idén valami különlegesebbre vágysz, érdemes kipróbálnod néhány kreatív tojásételt: nemcsak látványosak, de isteni finomak is. Mutatunk öt egyszerű, mégis ünnepi receptet.

A húsvét egyik legfontosabb jelképe a tojás. Ez a tökéletes forma az újjászületést, az élet kezdetét és a termékenységet egyszerre szimbolizálja, a keresztény hagyományokban pedig Jézus feltámadásának jelképeként is értelmezik. Szimbolikája – na meg finom íze – miatt a tojás évszázadok óta elmaradhatatlan része a húsvéti ünnepi asztalnak.

A legtöbben egyszerű, esetleg a sonka főzővizében főtt tojással ünnepelnek, és tény, hogy isteni finom egy szelet kalács némi sonkával, 1-2 tojáskarikával és kevés tormával. Ha viszont idén szeretnél némi változatosságot is a menübe csempészni, most figyelj, mert 5 olyan finom tojásételt mutatunk, amiknek méltó helye van az ünnepi asztalon

1. Céklás töltött tojás

Hozzávalók (4 főre):

  • 6 db tojás
  • 1 apró cékla
  • 1 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 tk torma
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk.
  2. A céklát puhára főzzük és kis lyukú reszelőn lereszeljük, kicsavarjuk
  3. A tojások sárgáját kivesszük, és összekeverjük a majonézzel, mustárral, tormával, a céklával, sóval és borssal.
  4. A keveréket visszatöltjük a tojásfehérjékbe, és tálalásig a hűtőben pihentetjük.
különleges tojásételek húsvétra pácolt tojás

A tojásnak nagyon jól áll a szójaszósz és a gyömbér íze (Fotó: Canva)

2. Pácolt tojás

Hozzávalók (4 főre):

  • 6 db főtt tojás, aminek csak üvegesre főt a sárgája
  • 1 dl szójaszósz
  • 1 dl almaecet
  • 2 dl víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • ujjnyi gyömbér reszelve
  • 1 tk egész bors
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A főtt tojásokat meghámozzuk.
  2. A páclevet elkészítjük: az ecetet, a szójaszószt,  vizet, cukrot, sót, gyömbért, borsot és zúzott fokhagymát összeforraljuk, majd kihűtjük.
  3. A tojásokat egy befőttesüvegbe tesszük, és ráöntjük a páclevet.
  4. Legalább egy napig állni hagyjuk a hűtőben.

3. Skót tojás darált sonkával

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 db főtt tojás
  • 30 dkg darált főtt sonka
  • 1 tojás (a panírozáshoz)
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 ek torma
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A darált sonkát összekeverjük a tormával. (Sózni nem kell!)
  2. A főtt tojásokat egyenként beburkoljuk a sonkás masszával.
  3. A beburkolt tojásokat először felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
  4. Bő olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.

4. Hagyományos sárgatúró

Hozzávalók (4 főre):

  • 6 db tojás
  • 5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj (opcionális)

Elkészítés:

  1. A tojásokat egy tálban villával felverjük.
  2. A tejet egy lábasban felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és egy csipet sót.
  3. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a felvert tojásokat, és lassú tűzön addig főzzük, amíg túrós állagú nem lesz.
  4. Egy szűrőbe vagy textilpelenkába öntjük, és hagyjuk lecsepegni, majd hűtőben pihentetjük.

5. Zöldfűszeres-túrós tojáskrém

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 db főtt tojás
  • 10 dkg túró
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek torma
  • 1 ek aprított snidling
  • 1 ek aprított petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tojásokat villával összetörjük.
  2. Hozzákeverjük a túrót, tejfölt, tormát és az aprított zöldfűszereket.
  3. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hűtőben pihentetjük tálalás előtt.

Ezekkel az izgalmas tojásételekkel egészen biztosan feldobod az ünnepi asztalt, miközben hagyománytisztelő asztaltársaidnak se lesz egy rossz szava sem. 

Kapcsolódó: Árstopbarát ételek: 3 tojásos recept – nem csak reggelire

Kiemelt kép: Getty Images