A húsvét egyik legfontosabb jelképe a tojás. Ez a tökéletes forma az újjászületést, az élet kezdetét és a termékenységet egyszerre szimbolizálja, a keresztény hagyományokban pedig Jézus feltámadásának jelképeként is értelmezik. Szimbolikája – na meg finom íze – miatt a tojás évszázadok óta elmaradhatatlan része a húsvéti ünnepi asztalnak.
A legtöbben egyszerű, esetleg a sonka főzővizében főtt tojással ünnepelnek, és tény, hogy isteni finom egy szelet kalács némi sonkával, 1-2 tojáskarikával és kevés tormával. Ha viszont idén szeretnél némi változatosságot is a menübe csempészni, most figyelj, mert 5 olyan finom tojásételt mutatunk, amiknek méltó helye van az ünnepi asztalon
1. Céklás töltött tojás
Hozzávalók (4 főre):
- 6 db tojás
- 1 apró cékla
- 1 ek majonéz
- 1 tk mustár
- 1 tk torma
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk.
- A céklát puhára főzzük és kis lyukú reszelőn lereszeljük, kicsavarjuk
- A tojások sárgáját kivesszük, és összekeverjük a majonézzel, mustárral, tormával, a céklával, sóval és borssal.
- A keveréket visszatöltjük a tojásfehérjékbe, és tálalásig a hűtőben pihentetjük.

A tojásnak nagyon jól áll a szójaszósz és a gyömbér íze (Fotó: Canva)
2. Pácolt tojás
Hozzávalók (4 főre):
- 6 db főtt tojás, aminek csak üvegesre főt a sárgája
- 1 dl szójaszósz
- 1 dl almaecet
- 2 dl víz
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- ujjnyi gyömbér reszelve
- 1 tk egész bors
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A főtt tojásokat meghámozzuk.
- A páclevet elkészítjük: az ecetet, a szójaszószt, vizet, cukrot, sót, gyömbért, borsot és zúzott fokhagymát összeforraljuk, majd kihűtjük.
- A tojásokat egy befőttesüvegbe tesszük, és ráöntjük a páclevet.
- Legalább egy napig állni hagyjuk a hűtőben.
3. Skót tojás darált sonkával
Hozzávalók (4 főre):
- 4 db főtt tojás
- 30 dkg darált főtt sonka
- 1 tojás (a panírozáshoz)
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 ek torma
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A darált sonkát összekeverjük a tormával. (Sózni nem kell!)
- A főtt tojásokat egyenként beburkoljuk a sonkás masszával.
- A beburkolt tojásokat először felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
- Bő olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.
4. Hagyományos sárgatúró
Hozzávalók (4 főre):
- 6 db tojás
- 5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 csipet fahéj (opcionális)
Elkészítés:
- A tojásokat egy tálban villával felverjük.
- A tejet egy lábasban felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és egy csipet sót.
- Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a felvert tojásokat, és lassú tűzön addig főzzük, amíg túrós állagú nem lesz.
- Egy szűrőbe vagy textilpelenkába öntjük, és hagyjuk lecsepegni, majd hűtőben pihentetjük.
5. Zöldfűszeres-túrós tojáskrém
Hozzávalók (4 főre):
- 4 db főtt tojás
- 10 dkg túró
- 1 ek tejföl
- 1 ek torma
- 1 ek aprított snidling
- 1 ek aprított petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A tojásokat villával összetörjük.
- Hozzákeverjük a túrót, tejfölt, tormát és az aprított zöldfűszereket.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hűtőben pihentetjük tálalás előtt.
Ezekkel az izgalmas tojásételekkel egészen biztosan feldobod az ünnepi asztalt, miközben hagyománytisztelő asztaltársaidnak se lesz egy rossz szava sem.
Kapcsolódó: Árstopbarát ételek: 3 tojásos recept – nem csak reggelire
Kiemelt kép: Getty Images