A húsvéti reggeli kötelező eleme a főtt sonka és a tojás, de mivel lehet még kiegészíteni az ünnepi asztalt, hogy igazán emlékezetes legyen a lakoma? Vrábel Kriszta látványos, „villantós” fogásával az év legjobb reggelijét rittyentheted az asztalra!
Hozzávalók 32 darabhoz:
A tésztához: kb. 2 dl langyos tej | 2,5 dkg friss élesztő | 1 evőkanál méz | 50 dkg liszt | 1 teáskanál só | 1 tojás + 1 tojás a kenéshez | 8 dkg vaj/margarin | 15 dkg natúr joghurt
A töltelékhez: 10 dkg főtt sonka | 15 dkg kékpenészes sajt
- A tésztához keverjük a langyos tejet krémesre az élesztővel és a mézzel. A lisztet vegyítsük el a sóval, majd adjunk hozzá 1 egész tojást, az élesztős tejet, az olvasztott vajat/margarint és a joghurtot. (A szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet, amíg gyúrható, lágy tésztát kapunk!)
- Dagasszuk a tésztát homogénre, majd konyharuhával letakarva kelesszük szobahőmérsékleten a duplájára.
- Daraboljuk a megkelt tésztát 32 egyenlő részre. Mindegyik darabot gömbölyítsük, közben a közepükre tegyünk 1-1 darabka sajtot és sonkát.
- Helyezzük a gömböket egymástól fél cm távolságra, tojás alakban sütőpapírral bélelt tepsire (sütés közben majd összenőnek), kelesszük letakarva újabb 30 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. Kenjük meg a kalácsot a felvert tojással, és kb. 30 perc alatt süssük készre.
Tipp: A kalácsgömböket édes verzióban is elkészíthetjük, akkor csak fél kávéskanál sót adjunk hozzá, a méz legyen 3 evőkanálnyi, és mogyorókrémet vagy sűrű lekvárt töltsünk a gömbök közepébe.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 30 PERC
KALÓRIA 112 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Vrábel Kriszta