Csak egészen halkan merjük kimondani: lassan itt az eperszezon. Az első tálcák már megérkeztek piacra, boltokba és az utcai árusokhoz is, és ember legyen a talpán, aki ellen tud állni a kísértésnek. Benne van a pakliban, hogy még nem olyan ízes, amit kapunk, meg hát valljuk be, drága is, de a napokban bele lehet futni már kifejezetten finomakba is.
Mivel pedig végre a hétvége is ragyogóan naposnak, tavasziasnak ígérkezik, mi azt mondjuk, érdemes tenni egy próbát. Ma három olyan receptet hozunk, amiben az eper meg tudja mutatni sokoldalúságát. Ez a finom gyümölcs ugyanis nemcsak magában nassolva vagy éppen sütemény alapanyagaként tökéletes, de isteni leves is készíthető belőle, ráadásul nagyon jól működik salátában sült hús, vagy éppen sült sajt köreteként is.
Lássuk, mi mindent lehet kihozni belőle!
Főzés nélküli kókuszos-chiás zabkása gyümölcsjoghurttal

Recept és fotó: Vrábel Kriszta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg eper/málna
- 3 dl natúr görög joghurt
- 6 dkg zabpehely
- 6 dkg kókuszreszelék
- 4 evőkanál chiamag
Elkészítés:
- A gyümölcsből keveset tegyünk félre a tálaláshoz (opcionális), a többit turmixoljuk össze a joghurttal.
- Osszuk szét a joghurtot kis tálkában, majd egyenlően szórjuk rájuk a zabot, a kókuszt és a chiát.
- Hagyjuk állni legalább 15 percet, hogy a chia és a zab is megszívja egy kicsit magát. Egy adag 20 g szénhidrátot tartalmaz.
Eperkrémleves mini palacsintával

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina
Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez:
- 1 kg eper
- 3 dl víz
- 5 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl tejszín
A palacsintához:
- 15 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg natúr joghurt
- 1 tojás
- olaj a sütéshez
- A leveshez az epret kicsumázzuk, majd a vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral 15 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, az egészet összeturmixoljuk, majd hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.
- A palacsintához a lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a joghurtot, a tojást, és habverővel csomómentes, sűrű tésztává keverjük.
- Egy palacsintasütőt kiolajozunk, felmelegítünk, és kisütjük benne a mini palacsintákat: a palacsintasütőbe egy teáskanálnyi, nagyjából 2 cm átmérőjű tésztakupacot merünk, közepes hőfokon 3-3 percig sütjük mindkét oldalon. Az összeset így készítjük el.
- A mini palacsintákat nyársakra húzzuk, a leveshez kínáljuk.
Csilis-mézes halloumi epres salátával

Recept és fotó: Vrábel Kriszta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál csilikrém
- 1 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 dkg halloumi sajt (helyettesíthető más grillezhető sajttal)
A salátához:
- 30 dkg eper
- 10 dkg zöld saláta
- 10 dkg póréhagyma/újhagyma/, lila hagyma
- frissen őrölt bors
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 2-3 evőkanál balzsamecetkrém
- Kis tálban keverjük össze az olívaolajat a csilikrémmel, a mézzel, a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával. Kenőtollal kenjük meg a keverékkel a szeletekre vágott sajtot. Hagyhatjuk állni a fűszeres pácban pár órát, de akár 1-2 napot is.
- A salátához daraboljuk fel a megmosott, megtisztított epret, forgassuk össze a zöld salátával és a szeletelt hagymával, frissen őrölt borssal szórjuk meg. Csepegtessük meg olívaolajjal és a balzsamecetkrémmel.
- A sajtot forró grillen vagy forró serpenyőben süssük készre, tálaljuk salátával.
Miért pont az eper?
Túl azon, hogy isteni finom, az eper természetesen nagyon egészséges. Nemcsak vitamindús, de rosttal is tele van, így serkenti az emésztést, és noha kifejezetten édes, nem magas a cukortartalma sem, így könnyedén beilleszthető a diétás étrendbe is.
Ráadásul, ahogy a legtöbb bogyós gyümölcs, ez is tele van olyan antioxidánsokkal, amik csökkentik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és védenek a szabad gyökök ellen is. Mi kell még?
Egy nagy tál eper!
Kapcsolódó: Mutatjuk, hogy lehet eperrel fogyni!
Kiemelt kép: Getty Images