Narancskrémes répatorta pirított dióval

Nemcsak a nyuszik kedvence: Narancskrémes répatorta pirított dióval

Nincs családi ünnep látványos és finom sütemények nélkül.

Valami igazán különleges édességet keresel húsvétra? Urbán Gábor répatortája garantáltan az ünnepi asztal egyik sztárja lesz! 

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához:

A tésztához: 25 dkg reszelt sárgarépa (tisztított mennyiség) | 1 dl étolaj | 15 dkg cukor | 2 tojás | 6 dkg darált dió | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja | fél kávéskanál szódabikarbóna | csipet só | 1 teáskanál őrölt fahéj | 15 dkg liszt
A krémhez: 3 dl tej | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 3 dl hideg habtejszín | 3 dkg darált pirított dió | 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja | 1 teáskanál zselatin
A díszítéshez: 1 tojásfehérje (közepes tojás fehérje része) | 10-15 dkg porcukor | pár csepp narancssárga és zöld ételfesték | 4 dl hideg habtejszín | 5-8 dkg pirított dió, durvára vágva

  1. A díszítéshez a tojásfehérjéhez annyi porcukrot adunk, hogy sűrűn folyós massza legyen, majd elfelezve ételfestékkel megszínezzük narancs és zöld színűre. Cső nélküli habzsákból a narancsszínű mázból cseppeket nyomunk, a zöldből csillagcsöves zsákból apró habrózsát a narancscsepp kerek végéhez, ez lesz a répa zöldje. Egy éjszakát szobahőmérsékleten hagyjuk száradni, napokkal előre is elkészíthető.
  2. A tésztához keverőtálban összekeverjük a reszelt répát, az olajat, a cukrot, az egész tojást, majd hozzákeverjük a dióval, narancshéjjal, szódabikarbónával, sóval, fahéjjal elegyített lisztet.
  3. A masszát sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű tortaformába töltjük, és készre sütjük 160 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk. Az egyik lapot visszahelyezzük a friss sütőpapírral bélelt tortaformába.
  4. A krémhez 2 dl tejet a cukorral felforralunk, majd besűrítjük a maradék tejben elkevert vaníliás pudingporral, kihűtjük. A pudingot jól átkeverjük, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, a darált diót, a reszelt narancshéjat, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
  5. A krémmel összetöltjük a tortalapokat úgy, hogy egy rétegben a tetejére és az oldalára is jusson. Hűtőbe tesszük dermedni.
  6. Tálalás előtt a díszítéshez a felvert tejszínhabbal vékonyan átkenjük, az alját az aprított dióval panírozzuk, a tetejét csillagcsöves habzsákból díszítjük a képen látható módon. Az oldalára helyezzük a sárgarépákat.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS, SZÁRADÁS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 6209 KCAL/EGÉSZ TORTA

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/04. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.