Valami igazán különleges édességet keresel húsvétra? Urbán Gábor répatortája garantáltan az ünnepi asztal egyik sztárja lesz!
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához:
A tésztához: 25 dkg reszelt sárgarépa (tisztított mennyiség) | 1 dl étolaj | 15 dkg cukor | 2 tojás | 6 dkg darált dió | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja | fél kávéskanál szódabikarbóna | csipet só | 1 teáskanál őrölt fahéj | 15 dkg liszt
A krémhez: 3 dl tej | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 3 dl hideg habtejszín | 3 dkg darált pirított dió | 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja | 1 teáskanál zselatin
A díszítéshez: 1 tojásfehérje (közepes tojás fehérje része) | 10-15 dkg porcukor | pár csepp narancssárga és zöld ételfesték | 4 dl hideg habtejszín | 5-8 dkg pirított dió, durvára vágva
- A díszítéshez a tojásfehérjéhez annyi porcukrot adunk, hogy sűrűn folyós massza legyen, majd elfelezve ételfestékkel megszínezzük narancs és zöld színűre. Cső nélküli habzsákból a narancsszínű mázból cseppeket nyomunk, a zöldből csillagcsöves zsákból apró habrózsát a narancscsepp kerek végéhez, ez lesz a répa zöldje. Egy éjszakát szobahőmérsékleten hagyjuk száradni, napokkal előre is elkészíthető.
- A tésztához keverőtálban összekeverjük a reszelt répát, az olajat, a cukrot, az egész tojást, majd hozzákeverjük a dióval, narancshéjjal, szódabikarbónával, sóval, fahéjjal elegyített lisztet.
- A masszát sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű tortaformába töltjük, és készre sütjük 160 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk. Az egyik lapot visszahelyezzük a friss sütőpapírral bélelt tortaformába.
- A krémhez 2 dl tejet a cukorral felforralunk, majd besűrítjük a maradék tejben elkevert vaníliás pudingporral, kihűtjük. A pudingot jól átkeverjük, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, a darált diót, a reszelt narancshéjat, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
- A krémmel összetöltjük a tortalapokat úgy, hogy egy rétegben a tetejére és az oldalára is jusson. Hűtőbe tesszük dermedni.
- Tálalás előtt a díszítéshez a felvert tejszínhabbal vékonyan átkenjük, az alját az aprított dióval panírozzuk, a tetejét csillagcsöves habzsákból díszítjük a képen látható módon. Az oldalára helyezzük a sárgarépákat.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS, SZÁRADÁS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 6209 KCAL/EGÉSZ TORTA
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes