A tökéletes húsvéti reggeli titka.

Aki rendszeresen forgatja gasztronómiai magazinjainkat, már megszokhatta, hogy Tóthné Libor Mária, alias Limara csodákat művel a kelt tésztával. Ez most sincs másként – mutatjuk egyik kedvenc receptünket a Nők Lapja Konyha Desszert különszámából. 

Hozzávalók 6 darabhoz:

2 dl langyos tej + 2 evőkanál forró tej | 5 dkg cukor | 2 dkg friss élesztő | 40 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 1 mokkáskanál só | 1 nagy (L-es) tojás | 4 dkg vaj/margarin + a tepsihez | 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor

  1. A tojást felverjük, kb. 2 evőkanállal félreteszünk belőle a kenéshez, a többit a tésztához adjuk, majd 1 dl langyos tejbe belekeverünk 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, amíg az élesztő felfut.
  2. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az élesztős keveréket, a többi langyos tejet és a tojást. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor a tészta nagyjából összeállt, hozzáadjuk a puha vajat/margarint, és tovább dagasztjuk, míg sima és fényes lesz.
  3. A dagasztás végén a tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik felét visszatesszük a tálba, és hozzáadjuk a 2 evőkanál forró tejjel elkevert kakaóport. Addig dagasztjuk, amíg a tészta egyenletesen barna lesz. Mindkét tésztát letakarjuk, és 40-45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztákat 6-6 egyforma darabra vágjuk. Mindet gömbölyítjük, majd letakarjuk, és 15 percig pihenni hagyjuk. Addig a forma 10,5×6,5×4,5 cm-es, téglalap alakú, kb. 2,5 dl űrtartalmú mélyedéseit alaposan kivajazzuk.
  5. A pihentetett cipókat lisztezett felületen egyesével kb. 9×20 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. Egy fehér tésztára ráteszünk egy barna tésztát, és a kettőt együtt óvatosan tovább, kb. 25-28 cm hosszú téglalappá nyújtjuk. Ezután feltekerjük.
  6. A kis kalácsokat éles pengével srégen, kb. 2 mm mélyen, sűrűn bevagdossuk, és az előkészített formákba tesszük. Letakarjuk, és 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  7. Közben a sütőt 180 °C-ra melegítjük. A megkelt kalácsokat a félretett tojással megkenjük, a tepsit a forró sütőbe toljuk, és a kalácsokat 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra szedjük hűlni.

Tipp: Ha nincs ilyen formád, tedd egy sima tepsire, és „megáll a lábán”.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 386 KCAL/DARAB

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert különszámában jelent meg.
A magazint keresd azt újságárusoknál!