Az elmúlt időszak egyik legnagyobb őrülete, a dubaji csoki a látszattal ellentétben egy roppant egyszerű édesség. Ráadásul „játszani” is könnyű vele – mi most egy mennyei pités verziót ajánlunk a Nők Lapja Konyha Desszert különszámából.
Hozzávalók egy 30 cm átmérőjű piteformához:
A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor | 20 dkg vaj/margarin | 1 tojássárgája
A töltelékhez: 30 dkg fehér csokoládé | 10 dkg pisztáciapaszta | 5 dkg kókuszolaj | 10 dkg pirított kadayif tészta
A díszítéshez: 1,5 dl habtejszín | 15 dkg étcsokoládé | 5 dkg durvára vágott pisztácia
- A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót befóliázva legalább 30 percre hűtőbe tesszük dermedni.
- Egy kb. 30 cm átmérőjű, hullámos szélű piteforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a tészta kétharmadát lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát, és az oldalára is jusson.
- Sütőpapírral befedjük a linzerlap tetejét is, és rizst/lencsét/babot öntünk bele súlyként, körülbelül a forma feléig. 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róla a nehezéket. További 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A töltelékhez vízgőz fölött összemelegítjük a darabokra tört fehér csokoládét, a pisztáciapasztát és a kókuszolajat, majd hozzáforgatjuk a pirított tésztát. Az így kapott tölteléket a kihűlt pitében elkenjük. Dermedésig hűtőszekrénybe tesszük.
- Díszítéshez a tejszínt felforraljuk, és tálban, kézi habverővel, a darabokra tört étcsokoládéval simára keverjük. A krém felét a megdermedt pisztáciás tölteléken egyenletesen elkenjük, a másik felét kihűtjük, mikor megdermedt, robotgéppel kissé kihabosítjuk. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és habrózsákkal díszítjük a pitét (lásd a képet). Hűtőbe tesszük dermedni, tálalás előtt durvára vágott pisztáciával díszítjük.
Tipp: Ha nem kapsz ilyen speciális tésztát, helyettesítsd nyugodtan cérnametélttel: terítsd tepsibe, majd 170 °Cos sütőben süsd barnulásig (3-5 perc).
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS ÉS HŰTÉS
SÜTÉS 15 + 4-5 PERC
KALÓRIA 7256 KCAL/EGÉSZ PITE
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert különszámában jelent meg.
A magazint keresd azt újságárusoknál!
