Olaszország a leghatékonyabb turistamágnes, van ott minden: hegyek, tengerpart, kultúra, tapintható történelem. De legyünk őszinték: az olasz gasztronómiának is nagy szerepe van abban, hogy időről időre muszáj visszatérnünk. A pizza-fagyi-tészta szentháromságban az utolsó idézi elő a legnagyobb függőséget.
Önmagára rajzol céltáblát az, aki egy cikk terjedelmében kíván az olasz tésztákról értekezni. Van pár kőbe vésett szabály, például hogy nem tesznek a főzővízbe olajat, csak sót; vagy hogy a halas, rákos, kagylós tésztákra nem kerülhet sajtféleség. Ezenkívül magukra az olaszokra is megosztottság jellemző. Ahogy nálunk is mindenki esküszik a töltött káposzta vagy a halászlé helyes elkészítésének egyetlen üdvözítő módjára, ugyanígy régiónként, városonként, sőt családonként változik, mi a legnagyobb kedvenc, és annak hogyan szól a pontos receptje. Éppen ezért, az olasz vidéket járva a legjobb a helyiektől megkérdezni, mit válasszunk. Egy dolog biztos: lelkesen és hosszan fognak válaszolni.