Divat lett a kiemelkedően tápláló és egészséges élelmiszerekre alapozva recepteket, étrendet összeállítani. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy az alapanyagok a saját környezetünkben is megteremjenek, ne a világ másik végéről kelljen őket importálni.
A képek eredetileg Szabó Adrienn Magyar superfood című könyvében jelentek meg a Boook Kiadó gondozásában.
Rozsos csiga olasz módra
Hozzávalók 18 darabhoz:
• 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt • 10 dkg finomliszt • 2 dkg friss élesztő • 1 tojás • 1,5 dl langyos víz • 0,5 dl olaj • 1 kiskanál só • 1 evőkanál morzsolt oregánó
A töltelékhez: • 8 gerezd fokhagyma • 1 evőkanál repceolaj • 20 dkg sűrített paradicsom • 20 dkg friss paraj • 1 kiskanál só • 20 dkg trappista sajt
A kétféle lisztet az élesztővel, a tojással, a langyos vízzel és az olajjal összegyúrjuk, sóval, oregánóval ízesítjük, majd 1 órát pihentetjük. Ezalatt az apróra vágott fokhagymát megpirítjuk az olajon. A sűrített paradicsomot hozzákeverjük, a parajt rátesszük, megsózzuk, és megvárjuk, míg kissé összeesik, majd lehúzzuk a tűzről. A megkelt tésztát 2 részre osztjuk. Lisztezett deszkán mindkettőt 3-4 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. A parajos-paradicsomos masszát két részre osztjuk, és a tésztákra kenjük, a lereszelt sajttal megszórjuk, majd a hosszabb oldaláról feltekerjük. Éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk úgy, hogy köztük helyet hagyunk. A csigákat még 30 percet pihentetjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Szupererő
Egyes ásványi anyagokból és vitaminokból (cink, folsav, B-vitamin) többet tartalmaz, mint a búza, így a táplálkozás változatosabb, ha a rozst is beillesztjük az étrendbe. Magas rosttartalma segít a bélműködésben, aranyeres problémák esetén és a koleszterin szabályozásában. Nem beilleszthető a gluténmentes étrendbe.