Az Ezeregyéjszaka meséinek világát felidéző fahéj nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem egész éven át gazdagítja ételeinket – levesek, főételek, de főleg desszertek és sütemények sokaságának nélkülözhetetlen fűszere, mely jellegzetes aromájával hangulatunkra is jótékony hatással van.
Sárgarépaleves spenótgaluskával
Elkészítési idő: 55 perc
1 adag: 370 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
• 500 g zsenge sárgarépa • 1 kis fej hagyma • 1 ek. olaj • 1 kk. kristálycukor • 1 dl fehérbor • 1 liter zöldségleves (kockából) • 2,5 dl tejszín • só, bors • 1/2 kk. őrölt fahéj • 1-2 ek. citromlé • 4 mentabóbita A GALUSKÁHOZ: • 250 g spenót • 60 g vaj • só • 70 g finomliszt • 1 tojás
• A galuskához a spenótot megtisztítjuk, megmossuk, fedő alatt megfonnyasztjuk, majd kinyomkodjuk, péppé zúzzuk, és élénk tűzön megszikkasztjuk, hűlni hagyjuk. A vajjal és 1 csipet sóval felforralunk 1,2 dl vizet, egyszerre beleszórjuk a lisztet, és csak addig keverjük, amíg a massza össze nem áll (1 perc). Kissé hűlni hagyjuk, aztán simára keverjük a tojással és a spenóttal.
• A leveshez a sárgarépát és a hagymát felaprózzuk, a forró olajra dobjuk, megszórjuk a cukorral, 2 percig pirítjuk. Felöntjük a borral és a húslevessel, vajpuhára főzzük (25-30 perc).
• Közben a spenótos masszából – két egymásba forgatott kiskanállal – galuskákat szaggatunk 2 liter enyhén sós, forrásban lévő vízbe, és 7-8 percig főzzük. Szűrőlapáttal kiemeljük őket, melegen tartjuk.
• Kiveszünk a levesből 2-3 ek. sárgarépát, a többit krémmé turmixoljuk. 4 kk. kivételével hozzáadjuk a tejszínt, utánasózzuk, borsozzuk, a fahéjjal és citromlével ízesítjük, jól összeforraljuk. Mélytányérokba szedjük, tetejét spenótgaluskákkal, a félretett sárgarépával, 1-1 kk. cirmosra kevert tejszínnel és mentával díszítjük. A maradék galuskát és sárgarépát külön tálkában kínáljuk.