A régóta húzódó járványhelyzet, az aggodalom, az állandó stressz mindannyiunkat próbára tesz, de a közös vacsora, az ínycsiklandó falatok pillanatok alatt harmóniát teremtenek. Ezúttal csupa könnyen elkészíthető finomságot kínálunk.
Fűszeres sárgarépa-krémleves magvakkal
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 cm-es friss gyömbérdarab
- 2 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 80 dkg-1 kg sárgarépa
- só, frissen őrölt bors
- fél citrom facsart leve
- 2 dl főzőtejszín
A feltéthez:
- 5-6 evőkanál olajos mag, vegyesen (mogyoró, mandula, szezám-, napraforgó-, tökmag stb.)
- 1 evőkanál vaj
- 1 csokor újhagyma
- fél csokor petrezselyem
A finomra vágott vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, hozzáreszeljük a gyömbért, megszórjuk a kurkumával és a római köménnyel. Megpirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, és puhára főzzük a répát. Botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, a citrom facsart levével savanyítjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és összemelegítjük. A feltéthez a magvakat száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd félretesszük. Beledobjuk a serpenyőbe a vajat, és megpirítjuk rajta a felkarikázott újhagymát. A levest a pirított hagymával és magvakkal, illetve az aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk.