A sajátos illatú tavaszi, kora nyári zöldfűszerek valósággal megbolondítják ételeinket, különösen, ha – bár mértékkel – egyszerre többfélét is használunk. Mivel ezek jobbára gyógynövények is, egészségesebbek és szebbek is leszünk tőlük…
Kertifű-leves húsgombóccal
Elkészítési idő: 45 perc
1 adag: 286 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor petrezselyem
- 2 szál zellerzöld
- 4 szál bazsalikom (20 levél)
- 2 szál citromfű (15-20 levél)
- 1 lestyánlevél
- 1 kis ág kakukkfű
- 1 dús szál oregánó
- 2 csokor újhagyma
- 1 + 1 ek. classico olívaolaj
- 150 g darált pulykacomb
- 2 dl + 4 kk. tejszín
- 1 közepes krumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 1 tojássárgája
- 1/2 kk. pirospaprika
- só, bors
- 1/2 hegyes piros paprika
* A zöldfűszerleveleket (4 oregánóbóbita kivételével) és az újhagyma zöld szárát nagyjából felaprítjuk. Az újhagyma fehér részét felkarikázzuk, 1 ek. olajon megfonnyasztjuk, felét a darált húshoz adjuk. A maradékot felöntjük 1,2 liter vízzel és 2 dl tejszínnel, hozzáadjuk a zöldfűszereket és az apróra felkockázott krumplit, majd mérsékelt tűzön 20-25 percig forraljuk.
*A gombócokhoz összedolgozzuk a húst, a hozzáadott hagymát, az áttört fokhagymát, a zsemlemorzsát, a tojássárgáját, a pirospaprikát, ízlés szerint sót és borsot. Diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle, 1 ek. forró olajon átforgatjuk őket, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön aranybarnára sütjük (5-8 perc).
- A levest botmixerrel krémmé pörgetjük, utánasózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Mélytányérokba szedjük, tetejüket 1-1 kk. tejszínnel cirmosítjuk, a paprikával vidámítjuk, végül beletesszük a húsgombócokat, és oregánóval díszítjük.
Tovább olvasnál?Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.Ízelítő a cikk tartalmábólMég több recept a folytatásban!