A gyümölcsök nemcsak megédesítik, de üdévé és frissé is varázsolják a fogásokat, legyen szó húsos főételről, salátáról vagy desszertről.
Sertésszűz mazsolás gyümölcscsatnival és kukoricás rizslepénnyel
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sertésszűz
- só, bors
- olaj
A csatnihoz:
- 2 fej lila hagyma
- 50 dkg alma
- 1 darab mangó
- 2 narancs leve vagy 2 dl 100%-os narancslé
- 5 dkg aranymazsola
- 15 dkg nádcukor
- 1,5 dl almaecet
- 2 rúd fahéj
- 1 teáskanál koriandermag
- 3 cm-es friss gyömbérdarab, reszelve
A lepényhez:
- 25 dkg főtt rizs
- 3 tojás
- 1 dl főzőtejszín
- só
- 20 dkg főtt kukorica (konzerv), lecsepegtetve
- 1 csokor petrezselyem, finomra vágva
- csipet sáfrányos szeklice
A húst lehártyázzuk, sóval, borssal ízesítjük, majd forró serpenyőben, kevés olajon körbepirítjuk. Csökkentjük a hőmérsékletet, és lefedve, időnként megforgatva 15 perc alatt elkészítjük. Tálalásig meleg helyen pihentetjük. A csatnihoz a tisztított lila hagymát, a kicsumázott almát és a meghámozott mangót apró kockákra vágjuk, majd a többi hozzávalóval és 2 dl vízzel kis lángon, fedő alatt 25 perc alatt készre főzzük. Közben, ha szükséges, pótoljuk a vizet. A lepény hozzávalóit összekeverjük, majd kevés olajon kisebb, 5-6 cm átmérőjű lepényeket sütünk belőle (oldalanként 2-2 perc). A felszeletelt sertésszüzet a lepénnyel és a csatnival tálaljuk.