Az ideális, napi ötszöri zöldségfogyasztást nem könnyű megoldani, komoly tudatosság kell hozzá. Az előrelátás és a tervezés mellett megkönnyítjük a dolgunkat, ha a megszokott fogásokat extra zöldségekkel gazdagítjuk.
Tojásos sült rizs hátszínnel és spárgával
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg jázminrizs
- só
- olaj
- 2 szál sárgarépa (kb. 40 dkg)
- 10 dkg zöldborsó
- 4 tojás
- 2 evőkanál szójaszósz
- 50 dkg zöld spárga
- 80 dkg hátszín
A rizst enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Kevés sós vízben megfőzzük a hámozott, kis kockákra vágott sárgarépát és a zöldborsót, leszűrjük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, beleütjük a tojásokat, rántottaszerű, de nem felvert állagot szeretnénk. Beleborítjuk a főtt rizst a sárgarépával, zöldborsóval együtt. A szójaszósszal ízesíthetjük, ha kell, megsózzuk. Közepes lángon, kevergetve, enyhén lepirítjuk a rizst. Az előzőleg megtisztított, az alsó felén meghámozott spárgát egy másik serpenyőben kevés olajon 2-3 perc alatt átfuttatjuk. Közben enyhén sózzuk. A visszamaradt zsiradékon nagy lángon 2-2 perc alatt elősütjük a hátszín mindkét oldalát, majd 180 ºC-ra előmelegített sütőben további 8-10 percig sütjük. (Így még rozé lesz, aki jobban átsütve szereti, hagyja tovább a sütőben!) A sütési idő felénél megfordítjuk. Kivesszük a sütőből, és mielőtt szeletelnénk, 5 percig langyos helyen pihentetjük. Tálaláskor tányérokba szedjük a tojásos sült rizst, a spárgával és a vékony szeletekre vágott hátszínnel tálaljuk. Sózzuk, borsozzuk.