A mediterrán, kivált az olasz konyha egyik tipikus, erősen illatos-aromás fűszere a frissen vagy szárított állapotban használt oregánó, amely nem csupán a világkarriert befutott pizzának, de számtalan egyéb pompás ételnek is jellegzetes ízélményt kölcsönöz.
Spárgás zöldségleves
Elkészítési idő: 40 perc
1 adag: 100 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g fehér és zöld spárga vegyesen
- 250 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
- 100 g zsenge sárgarépa
- 150 g csiperkegomba
- 1 csokor újhagyma
- 1-1 szál friss oregánó és kakukkfű
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 ek. classico olívaolaj
* A spárgasípokat megmossuk, fás szárvégüket leválasztjuk, a fehér spárgát burgonyahámozóval gondosan megtisztítjuk (a zöld spárgát nem kell!), valamennyit 2-3 cm-es darabokra aprítjuk.
* Az összes zöldséget megtisztítjuk, a sárgarépát és a gombát vékony szeletekre, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt karikákra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, fehér cérnával kötegbe-csokorba kötjük. A fokhagymát és 10-12 szem borsot (ízlés szerint körömnyi csípős paprikát is) teatojásba zárunk.
* Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban az újhagymát, rádobjuk a sárgarépát és a gombát, 1 percig pirítjuk, felöntjük 1,2 liter vízzel, majd beletesszük a fűszercsokrot és a teatojást. Kissé megsózzuk, fedő alatt 10 percig főzzük, hozzáadjuk a zöldborsót és a spárgát, és mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük.
* Kiemeljük a fűszercsokrot és a teatojást, utánasózzuk a levest, frissen őrölt borssal illatosítjuk. Tálaláskor oregáno- vagy petrezselyemlevéllel díszíthetjük.