A rajongóknak jöhet bármi: őszibarack, nektarin, sárgabarack; savanykásabb, mézédes, teljesen puha. A nyár egyik kedvenc gyümölcse rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában.
Kókusztejes őszibarackleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5 kg őszibarack
- 3 dl kókusztej
- 1 lime leve
- 10 dkg barna cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 4 dl víz
- A levesbetéthez:
- 1 evőkanál barna cukor
- 4 evőkanál szeletelt mandula
Két darab kivételével lehúzzuk a barackok héját, lefejtjük a magról a húsukat, majd feldaraboljuk. A többi hozzávalóval leturmixoljuk vagy botmixerrel pürésítjük. Ha túl darabos, szitán átszűrhetjük. Fogyasztás előtt alaposan lehűtjük. A félretett barackokat jól megmossuk, eltávolítjuk a magjukat, felcikkezzük a húsukat. Serpenyőbe tesszük, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, és átforgatjuk, itt-ott megpirítjuk. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd a barackkal együtt a levesre szórjuk.
Tipp: Ha a barack túl kemény lenne, dobjuk pár pillanatra forró, majd jeges vízbe, utána könnyebben lejön a héja.