Ha a napi betevőnket nem is magunk sütjük, bátran kísérletezhetünk a legkülönbözőbb kelt tésztákkal, kenyérpótlókkal.
Barackos szív
Hozzávalók 14-16 darabhoz:
A tésztához:
- 10 dkg vaj/margarin
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 kávéskanál só
- 2 dl tej
- 7,5 dkg porcukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája
A töltelékhez:
- 35-40 dkg baracklekvár
- 30 dkg magozott őszibarack vagy nektarin
A puha vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Beletesszük a tojássárgáját, majd az élesztős részt a lisztes részhez adjuk. Sima tésztává dagasztjuk, 30 percig szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük. Lisztezett asztalon 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk a tésztát, egyenletesen elkenjük rajta a baracklekvárt, majd rászórjuk a felkockázott barackot. A tésztát képzeletben hosszában elfelezzük, mindkét hosszabbik oldalától feltekerjük a képzeletbeli felezővonal felé. Ujjnyi széles szeletekre vágjuk, sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, óvatosan, hogy a két egymással szemben lévő csiga el ne szakadjon. A csigák aljánál lévő tésztarészt összecsípjük, így alakítjuk ki a szívformát. 15-20 percig letakarva kelesztjük, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.