Lajos Mari receptjei a Nők Lapja 2021/37. számának Gasztro rovatából.

Némi túlzással azt állíthatnánk, hogy a szőlő (és voltaképpen a bor is) egyidős az emberiséggel, ami mindjárt két dolgot is bizonyít: egyfelől a szőlő jóságát és sokoldalúságát, másfelől az ember mérhetetlen bölcsességét, hogy ezt felismerte.

Kacsamájkrémes fánkocskák

Elkészítési idő: 1 óra

1 darab: 93 kcal

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 24 db apró képviselőfánk (készen vásárolt)

A kacsamájkrémhez:

  • 250 g pecsenyekacsamáj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 2-3 ek. balzsamecet
  • 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • 1 szelet friss szendvicskenyér
  • 100 g mascarpone
  • 24 db nagy szemű szőlő

* Megtisztítjuk a májat az inaktól és a hártyáktól, csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Rádobjuk a májat, 1 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a bort, a balzsamecetet, a fűszerkeveréket és néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot. 1 perc múlva lefedjük, további 2-3 percig pároljuk, végül hagyjuk teljesen kihűlni.

* Levével együtt aprítógépbe szedjük a májat, majd a meghámozott, eltördelt szendvicskenyérrel együtt finom péppé turmixoljuk, és tálba tesszük. Hozzákeverjük a mascarponét, ízlés szerint sózzuk, jól összedolgozzuk, végül csillagcsőrös habzsákba kanalazzuk (ha túl lágynak érezzük, 15-20 percre betesszük a hűtőbe).

* Levágjuk a fánkok kalapkáját, megtöltjük a fánkokat a krémmel, tetejüket 1-1 szem szőlővel díszítjük, és fogyasztásig hidegen tartjuk őket. Tálaláskor a fánkocskákat lapos tálra csinosítjuk, a tál szegélyét elnegyedelt narancskarikákkal, zöldfűszerlevelekkel díszíthetjük. Italkorcsolyaként kínáljuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .