Szeptembertől olyan a zöldséges-gyümölcsös pult, akár egy tarka festőpaletta, válogassunk hát bátran a finomságok közül!
Lencsés, őszi zöldséges gersli húsgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes padlizsán
- 1 darab salátacukkini
- 3 darab paradicsom
- 20 dkg sütőtök (tisztított mennyiség), felkockázva
- 3-4 ág kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
- 15 dkg gersli
A húsgombóchoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj
A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap a finomra vágott vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. A szárvégeiktől megfosztott/kicsumázott zöldségeket feldaraboljuk, a sütőtök kivételével a hagymára dobjuk. Kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítjük, megpirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a lencsét és a sütőtököt is, felöntjük kevés vízzel (hogy éppen ellepje), és 15-20 perc alatt összefőzzük a zöldségragut. A gerslit háromszoros mennyiségű sós vízben kifőzzük, ha szükséges, leszűrjük, elkeverjük a zöldségekkel. A húsgombóchoz összedolgozzuk a darált húst a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Belekeverjük a zsemlemorzsát is, majd kis diónyi méretű gombócokat formázunk a masszából. Serpenyőben, kevés olajon körben megsütjük őket. A lencsés, gerslis raguval kínáljuk.