A tojáslevesben ropogó köménymagokat és a leégetett sárgaborsó-főzeléket nem tudom feledni, de azért többnyire békében voltam a gyerekkori menzámmal. Bármennyire is gondosan összeállított a közétkeztetés, nem kifejezett egészségbomba. Szülőként, nagyszülőként nehéz követni, mit és mennyit is eszik távollétében a gyerek. Megeszi vajon a zöldséglevest? És a tízóraira csomagolt humuszos szendvicset? Vagy elcseréli kakaós csigára?
Óvodásom és iskolásom eltérő menzafilozófiával találkozik. Óvodánkban vegetáriánus gabonakonyhát visznek gyümölcs kiegészítéssel. A szülők vásárolnak, az óvónők főznek. Iskolánk hagyományos közétkeztetést folytat. A mákos tészta után is jár egy szelet teljes kiőrlésű kenyér. Hús mindig van, pékáru naponta többször, és iskolagyümölcs is jár. Itthon az a célom, hogy minél változatosabban és táplálóbban egészítsem ki az éterndjüket. Hogyan? Íme néhány ötlet, amelyből időnként egyet-egyet bevethetünk.