Karfiol- vagy brokkolitortilla
Hozzávalók 4 adaghoz (1 pitesütő forma vagy 4 kisebb forma):
- 1 közepes fej karfiol vagy brokkoli (a szárat is használhatjuk)
- 2 db vöröshagyma
- 3 ek olaj, kókuszzsír vagy libazsír
- 1 löttyintés balzsamecet
- 4-5 db egész tojás
- fél dl tej, görög joghurt vagy sűrű növényi tejszín
- 2-3 tk. őrölt szerecsendió, 1 ek. majoránna, 1 tk. borsikafű, só
- újhagyma és kesudió a tálaláshoz
A karfiolt vagy brokkolit megmossuk, felaprítjuk. A rózsáit cseresznye nagyságúra törögetjük, a szárát, leveleit kisebb szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és nem túl apróra vágjuk. Nagy serpenyőben két evőkanál zsiradékon, nagy lángon átpirítjuk a karfiolt, majd lejjebb véve a lángot, egy kis vizet hozzáadva hagyjuk félig megpuhulni. Ha a víz elfőtt, a zöldséget keverőtálba kanalazzuk. Egy evőkanál zsiradékon, kis-közepes lángon megfonnyasztjuk a hagymát, végül egy löttyintésnyi balzsamecettel átkeverjük. (Mindezt előző este is elkészíthetjük.) Egy tálban felütjük a tojásokat, és villával elhabarjuk. Hozzákeverjük a tejet vagy a tejpótló növényi krémet, a szerecsendiót, majoránnát, borsikát, sót. A nagyobb keverőtálban a tojásos masszához keverjük a félpuha karfiolt, a hagymát, és a pitesütő formába vagy formákba helyezve 170 °C fokon a sütőforma nagyságától függően 15-25 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk újhagymával és kesudióval.