Csokoládés fatörzs
Hozzávalók:
a tésztához:
- 4 tojás
- 120 g kristálycukor
- 100 g búzaliszt
- 50 g kukoricakeményítő
a töltelékhez:
- 200 g kristálycukor
- 25 g vaj
- 75 ml meleg tej
- 150 ml habtejszín
- 50 g porcukor
- 2 tasak habfixáló
- 150 g mascarpone
a bevonathoz:
- 1 tábla étcsokoládé
- 100 ml meleg habtejszín
- 20 g vaj
- 1 evőkanál forró víz
A tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, majd a liszttel összeszitált keményítőt beleforgatjuk. A masszát 1,5-2 cm vastagon sütőpapírral bélelt 30-35 × 40-45 cm-es sütőlapra simítjuk, majd 180 °C-os sütőbe tolva 15-18 perc alatt megsütjük. Amikor kész, másik sütőpapírra borítjuk, és a tetejére került papírt óvatosan lehúzzuk, majd hűlni hagyjuk. A töltelékhez a cukrot a vajjal felolvasztjuk, majd a meleg tejjel felöntjük, és sűrű karamellszirupot főzünk belőle. A tésztát hosszában három egyenlő részre vágjuk, és a karamellsziruppal megkenjük. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval felverjük, majd a mascarponéval összeforgatjuk. Az első karamellás lapot a mascarponés krémmel megkenjük, feltekerjük, majd papírral rögzítjük, amíg a másodikat is ugyanúgy megkenjük. A szélére egy kis karamellt teszünk, hogy megragadjon. Azután kibontjuk az első tekercset a papírból, és beletekerjük a másodikba, így a törzs egyre vastagabb lesz. Megismételjük ugyanezt a harmadikkal is, rögzítjük, és a tetejét karamellel, majd mascarponés krémmel is megkenjük. Villával körbehúzgáljuk a felszínét, mintha évgyűrűk lennének, olyan erősen, amíg át nem üt a karamell, elszínezve a fehér krémet. A süteményt 2 órára hűtőbe tesszük. A bevonathoz a darabokra tört csokoládét a meleg tejszínben feloldjuk, a vajat és a vizet hozzáadjuk, majd fényesre keverjük. A bevonáshoz a tálcát előkészítjük, oldalra kihúzható papírokkal a legpraktikusabb alábélelni. A feltekert roládot ráállítjuk, és a rögzítést levesszük róla. A csokoládéval kéregszerűen, alulról felfelé simítva beborítjuk, majd késsel még repedéseket is rajzolunk a tetejére.