A bőséges ünnepi étkezések után kifejezetten üdítőek a kellemesen savanykás, egyszerű citrusfélékkel készített ételek, ráadásul a most terítékre kerülő citrom, grépfrút és mandarin önmagában is elsőrendű forrása a télidőben különösen fontos C-vitaminnak.

Citromos csirke papírköpenyben

Elkészítési idő: 1 és 3/4 óra, 1 adag: 460 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csirke (1,2-1,5 kg)
  • só, bors
  • 1 + 1 biocitrom
  • kisujjnyi rúd + 1 csipet őrölt fahéj
  • diónyi vaj/margarin
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • Snidling/petrezselyem, apróra vágva

A mártáshoz:

  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín

Kívül-belül bedörzsöljük a csirkét sóval és borssal, hasüregébe tesszük az egyik félbevágott citromot és a fahéjrudat. Szárnyvégeit a törzs alá hajtjuk, lábait összekötözzük, és egy 40 x 80 cm-es sütőpapírlap közepére helyezzük. Mellét és combjait megkenjük a vajjal/margarinnal, körészórjuk a fokhagymát és az elnegyedelt hagymát.

Felhatjuk a csirkére a sütőpapírt, két végét megtekerjük és átkötjük, a húst sütőedénybe fektetjük. 180 °C-os sütőben 80-90 percig sütjük, aztán kiemeljük a papírból, eltávolítjuk a lábáról a zsineget, hasüregéből a citromot és a fahéjat, tálra emeljük, fólia alatt melegen tartjuk. Vágott snidlinggel/petrezselyemmel, citromkarikákkal díszítve az asztalnál daraboljuk.

A mártáshoz a pecsenyelét a hagymával együtt péppé zúzzuk. Hozzáadjuk 1 citrom átszűrt levét, az őrölt fahéjat, ízlés szerint sót, borsot, a borban elkevert étkezési keményítőt, és besűrítjük. Felöntjük a tejszínnel, éppen csak összeforraljuk, és külön tálkában/csészében kínáljuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .