Céklarizottó sült kacsamellel és parmezánnal
Hozzávalók 4 személyre:
- 40-50 dkg cékla
- 30 dkg kerek szemű rizottórizs (pl. arborio)
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1,2 liter leszűrt húsleves
- 8 dkg vaj
- 4 darab kacsamell
- só, bors
- 15 dkg parmezán
A megmosott céklát héjában, sós vízben főzzük puhára, hagyjuk kihűlni, majd pucoljuk meg. (Tisztítva, felkockázva is meg lehet főzni.) Késes robotgéppel vagy krumplinyomóval pépesítjük. A rizst kevés olajon pirítsuk meg a reszelt fokhagymával, majd öntsük fel a fehérborral, és pár perc alatt forraljuk el az alkoholt. A levest fokozatosan adagoljuk hozzá, mindig várjuk meg, hogy beszívja az előző adagot, és gyakori kevergetés mellett főzzük fogkeményre a rizst. Ekkor keverjük bele a pürésített céklát, és főzzük további 2-3 percig. Adjuk hozzá a vajat, hagyjuk elolvadni, sózzuk-borsozzuk meg. A kacsamellet a bőrös résznél irdaljuk be, sóval-borssal ízesítsük, majd forró serpenyőben a bőrös részével lefelé süssük 8 percig közepes hőfokon. Ekkor fordítsuk meg, és süssük további 5-6 percig. Ha kellően átsült a hús, letakarva hagyjuk 5-8 percig pihenni tálalás előtt. Ekkor szeleteljük fel, és tálaljuk a parmezánnal megszórt rizottóval.