Ki gondolná, hogy a narancs, ez az illatos, zamatos, kivételes alkonyatok vöröslő fényét idéző kis gömb „végigstatisztálta” az emberiség több ezer éves történetét. Nem jut mindig eszünkbe, mennyi erénye van, egyszerűen csak szeretjük, hiszen finom, egészséges és sokoldalú, télidőben pedig egyenesen nélkülözhetetlen vitaminforrás. Lajos Mari receptjei.

Narancskrémleves

Elkészítési idő: 35 perc, 1 adag: 391 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 narancs
  • 1 biocitrom
  • 1 dl narancslikőr (pl. triple sec)
  • 100 g cukor
  • 8 dl rostos narancslé
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1/2 kisujjnyi fahéj
  • 4 tojás sárgája
  • 1 dl tejszín
  • 4 kk. puha kandírozott narancshéj
  • 1 ek. felaprózott pisztácia vagy mandula/fenyőmag
  • néhány citromfűlevél

Forró folyó víz alatt gondosan megmossuk a gyümölcsöket. A citrom héját vékony csíkokban lehántjuk, levét kinyomjuk. A narancsokat meghámozzuk és kifilézzük (a munka közben keletkező levet megtartjuk). 8-12 formás narancsgerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk, és meglocsoljuk a likőrrel.

A cukrot aranysárgára pirítjuk, felöntjük a citromlével, a megtartott és a rostos narancslével. Hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, 1 csipet sót, és lassú forralással 5 percig főzzük.

Lehúzzuk a tűzről, 10 perc múlva leszűrjük, majd felforrósítjuk. Simára keverjük a tojások sárgáját a tejszínnel, aztán vékony sugárban, habverővel folyamatosan keverve a leveshez adjuk, végül a likőrrel együtt beleforgatjuk a felaprózott narancsot.

A levest 4 tálkába szedjük, tetejére terítjük a félretett narancsgerezdeket, megszórjuk a kandírozott narancshéjjal és a pisztáciával, citromfűlevelekkel díszítjük, langymelegen vagy hidegen kínáljuk.

Fontos: melegíteni nem szabad, mert összeugrik a tojássárgája!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .