Narancskrémleves
Elkészítési idő: 35 perc, 1 adag: 391 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 narancs
- 1 biocitrom
- 1 dl narancslikőr (pl. triple sec)
- 100 g cukor
- 8 dl rostos narancslé
- 4-5 szem szegfűszeg
- 1/2 kisujjnyi fahéj
- só
- 4 tojás sárgája
- 1 dl tejszín
- 4 kk. puha kandírozott narancshéj
- 1 ek. felaprózott pisztácia vagy mandula/fenyőmag
- néhány citromfűlevél
Forró folyó víz alatt gondosan megmossuk a gyümölcsöket. A citrom héját vékony csíkokban lehántjuk, levét kinyomjuk. A narancsokat meghámozzuk és kifilézzük (a munka közben keletkező levet megtartjuk). 8-12 formás narancsgerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk, és meglocsoljuk a likőrrel.
A cukrot aranysárgára pirítjuk, felöntjük a citromlével, a megtartott és a rostos narancslével. Hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, 1 csipet sót, és lassú forralással 5 percig főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, 10 perc múlva leszűrjük, majd felforrósítjuk. Simára keverjük a tojások sárgáját a tejszínnel, aztán vékony sugárban, habverővel folyamatosan keverve a leveshez adjuk, végül a likőrrel együtt beleforgatjuk a felaprózott narancsot.
A levest 4 tálkába szedjük, tetejére terítjük a félretett narancsgerezdeket, megszórjuk a kandírozott narancshéjjal és a pisztáciával, citromfűlevelekkel díszítjük, langymelegen vagy hidegen kínáljuk.
Fontos: melegíteni nem szabad, mert összeugrik a tojássárgája!