Chelsea zsemle
Hozzávalók 9 zsemléhez:
- 375 g liszt
- 3 evőkanál cukor
- 2 teáskanál szárított gyorsélesztő
- 1 teáskanál só
- 240 ml zsíros tej, melegítve
- 60 g olvasztott vaj
- a töltelékhez
- 3 evőkanál cukor
- 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 140 g fekete mazsola
- a mázhoz
- 50 g cukor
- 2 evőkanál nagyon forró víz
A tésztához robotgépben keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót, öntsük hozzá a tejet és a vajat, majd közepes fokozaton addig keverjük, gyúrjuk, amíg a tészta fényes lesz, és el nem válik a tál oldalától. Tegyük a tésztát munkafelületre, gyúrjuk át kézzel is egyszer-kétszer, és formázzunk belőle cipót. Tegyük meleg helyre lefedve, és hagyjuk, hogy kb. 1 óra alatt a duplájára nőjön. Vékonyan zsírozzunk ki egy 23 cm-es, 5 centiméter magas négyzet alakú tepsit. A töltelékhez alaposan keverjük össze a cukrot és a fűszerkeveréket. Tegyük a tésztát a munkafelületre (nincs szükség lisztre), és nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd formázzuk 23 × 46 centiméteres téglalappá, a rövid oldalával magunk felé. Az olvasztott vajat öntsük a téglalap közepére, és spatulával egyenletesen kenjük szét egészen a széléig. A cukorkeveréket egyenletesen szórjuk rá a vajra, osszuk el rajta a fekete mazsolát, és óvatosan nyomkodjuk bele a tésztába. Tekerjük fel a tésztát, mint egy bejglit, és csipkedjük össze a lezárásnál. Recés késsel igazítsuk el a két végét, majd vágjuk 9, egyenként 2,5 cm vastag szeletre. A szeleteket, vágott oldallal lefelé, rendezzük el három sorban az előkészített tepsiben. Meleg helyen körülbelül 40 percig hagyjuk újra megkelni, melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Közben keverjük össze a máz hozzávalóit. Süssük 42-45 perc alatt a zsemléket mély aranybarnára. Tegyük a tepsit rácsra, kanalazzuk a mázat egyenletesen a zsemlékre, és hagyjuk őket körülbelül 15 percig hűlni. Melegen tálaljuk.