Amint kisüt a nap – és elmúlnak a nagy evészetekkel járó ünnepek –, ösztönösen könnyebb ételekre, tavaszias-friss ízekre vágyunk, de a kis rafinériákról azért nem kell lemondanunk. Íme néhány üdítő, a szokásostól kissé eltérő finom fogás, amely biztosan jókedvre derít mindannyiunkat. Lajos Mari receptjei.

Karalábé-retek főzelék

Elkészítési idő: 40 perc, 1 adag: 298 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy csokor retek
  • 3 zsenge karalábé (600 g)
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 6-8 szál újhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 4 ek. rétesliszt
  • 200 g tejföl
  • só, bors

Megtisztítjuk és alaposan megmossuk a retket (2 szemet félreteszünk a díszítéshez), a friss-harsogó leveleket leválasztjuk a szárakról, és ujjnyi széles csíkokra szeljük (kellemesen csípős ízűek). A karalábékat meghámozzuk, majd a retekkel együtt 2 x 2 cm-es kockákra aprózzuk. A petrezselyem leveleit lecsipkedjük, néhány bóbita kivételével finomra vágjuk.

Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt felaprózzuk, és megfonnyasztjuk az olajban. Rádobjuk a retekleveleket és a petrezselyem felét, aztán a retket és a karalábét, élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és fedő alatt puhára főzzük (15 perc).

Elkeverjük a lisztet a tejfölben, 2 merőkanál főzőlével hígítjuk, a retek-karalábé együtteshez adjuk, és 2-3 percig forraljuk-sűrítjük. Utánasózzuk, őrölt borssal és a maradék petrezselyemmel ízesítjük. A félretett retekszemeket felkarikázzuk, vékony csíkokra vágjuk, a főzelék tetejére szórjuk, és a petrezselyembóbitákkal díszítve tálaljuk.

Tipp: Sült virsli, csirkefasírt, fokhagymás sült hús illik hozzá; ha levesebb liszttel sűrítjük, remek leves válik belőle.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .