Karalábé-retek főzelék
Elkészítési idő: 40 perc, 1 adag: 298 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy csokor retek
- 3 zsenge karalábé (600 g)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 6-8 szál újhagyma
- 2 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- 4 ek. rétesliszt
- 200 g tejföl
- só, bors
Megtisztítjuk és alaposan megmossuk a retket (2 szemet félreteszünk a díszítéshez), a friss-harsogó leveleket leválasztjuk a szárakról, és ujjnyi széles csíkokra szeljük (kellemesen csípős ízűek). A karalábékat meghámozzuk, majd a retekkel együtt 2 x 2 cm-es kockákra aprózzuk. A petrezselyem leveleit lecsipkedjük, néhány bóbita kivételével finomra vágjuk.
Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt felaprózzuk, és megfonnyasztjuk az olajban. Rádobjuk a retekleveleket és a petrezselyem felét, aztán a retket és a karalábét, élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és fedő alatt puhára főzzük (15 perc).
Elkeverjük a lisztet a tejfölben, 2 merőkanál főzőlével hígítjuk, a retek-karalábé együtteshez adjuk, és 2-3 percig forraljuk-sűrítjük. Utánasózzuk, őrölt borssal és a maradék petrezselyemmel ízesítjük. A félretett retekszemeket felkarikázzuk, vékony csíkokra vágjuk, a főzelék tetejére szórjuk, és a petrezselyembóbitákkal díszítve tálaljuk.
Tipp: Sült virsli, csirkefasírt, fokhagymás sült hús illik hozzá; ha levesebb liszttel sűrítjük, remek leves válik belőle.