Hideg eperleves fagylalttal
Elkészítési idő: 20 perc, 1 adag: 351 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g eper
- 2 ek. porcukor
- 2 ek. citromlé
- 1 + 2 dl tejszín
- 1 tasak vaníliás cukor (10 g)
- 4-8 gombóc vanília- vagy madártejfagylalt
- néhány citromfűlevél
Az epret bő hideg vízbe merítjük, kíméletes rázogatással megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. 4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsumázzuk, nagyjából felaprózzuk, meghintjük a porcukorral és a citromlével.
1 dl tejszínt kemény habbá verünk a vaníliás cukorral, majd csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A maradék 2 dl tejszínt és a fagylaltot a felaprózott eperhez adjuk, botmixerrel bársonyos krémmé turmixoljuk.
A félretett eperszemeket kettévágjuk vagy legyezőszerűen bevagdossuk. A krémet erőleveses csészékbe szedjük, tetejükre dundi habgirlandot vagy -rózsákat nyomunk, és az eperszemekkel, illetve a kinyitott eperlegyezőkkel, valamint citromfűlevelekkel díszítve azonnal tálaljuk.
Tippek:
Fagylalt nélkül: 2 dl hideg tejjel felhígítjuk a tejszínt, a többi ugyanaz, de legalább 4 órára behűtjük, és csak közvetlenül tálalás előtt díszítjük.
Egyéb karakteres gyümölcsökből is készíthetünk hideg krémleveseket. A barnulásra hajlamosakat azonnal meg kell locsolni citromlével, mert ha elszíneződnek, az sokat ront az étel szépségén!