Cserháti Tamara fogásaival igazi egzotikus, frissítő lakomát varázsolhatunk az asztalra!

Színes izraeli kuszkuszsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 140 g izraeli kuszkusz
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 240 ml csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1 teáskanál kóser só
  • 3 evőkanál arany mazsola
  • 1/2 csésze friss petrezselyemzöld finomra vágva
  • 1/3 csésze friss mentalevél finomra vágva
  • 1/2 csésze friss koriander finomra vágva
  • 1/2 csésze gránátalmamag
  • 60 g pirított, sózott pisztácia durvára vágva
  • 1 citrom finomra reszelt héja
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 csésze űrtartalma 220 ml

Egy kisebb serpenyőben közepes lángon 2 evőkanál olajat felforrósítunk. A kuszkuszt és a fokhagymát beleszórjuk, és időnként megkeverve enyhén megpirítjuk, ez 3-4 percig tart. Az alaplével felöntjük, megsózzuk, összekeverjük, és felforraljuk. Ezután lefedjük úgy, hogy a fedőt résnyire nyitva hagyjuk, a lángot kicsire vesszük, és addig főzzük, amíg a folyadék felszívódik, ez 10-15 perc. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, a mazsolát belekeverjük, újra lefedjük, és 5 percig állni hagyjuk. Azután egy tálba tesszük, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Amikor kihűlt, mehet bele a petrezselyem, a menta, a koriander, a gránátalmamagok, a pisztácia, a citrom héja és a leve. A maradék olajat is belekeverjük, és tálaljuk.

Zöld shakshuka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy cukkini felaprítva
  • só és őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 250 g friss vagy fagyasztott bébispenót
  • 100 g feta sajt
  • 4 tojás

A tálaláshoz:

  • görög joghurt
  • friss mentalevél, petrezselyemzöld vagy koriander apróra vágva

A hagymát és a fokhagymát egy serpenyőben, közepes lángon 2 evőkanál olajon addig pirítjuk, amíg a vöröshagyma megpuhul. Ezután a cukkinit hozzáadjuk, és sóval, borssal, római köménnyel ízesítjük. Addig keverjük, amíg a cukkini leve elfő. Ekkor a spenótot beletesszük, és addig főzzük, amíg megpuhul, és minden folyadék elpárolog alóla. A feta sajtot belemorzsoljuk. Egy kanállal a keverékbe mélyedéseket nyomunk, és a tojásokat beleütjük. A fehérjét szétkenjük, de ügyeljünk rá, hogy a sárgája ne menjen szét. További 5-10 percig sütjük, amíg a tojás megszilárdul. Amikor kész, a maradék olívaolajat a tetejére öntjük, a görög joghurttal meglocsolhatjuk, a mentával, a petrezselyemzölddel vagy a korianderrel megszórjuk, majd pitával tálaljuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .