Kefires uborkaleves burgonyával, tojással, retekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb kígyóuborka (kb. 35 dkg)
- 2-3 kovászos uborka
- 4 dl kaukázusi kefir
- 2 dl kovászosuborka-lé
- 1 csokor kapor
- só, bors
- 2 burgonya (kb. 20 dkg)
- 2 főtt tojás
- 2-3 darab zsenge retek
A kígyóuborkából a tálaláshoz tegyünk félre egy 4-5 cm-es darabot. A többit kockázzuk fel, tegyük botmixer táljába, és szórjuk hozzá a darabolt kovászos uborkát. Adjuk hozzá a kefirt, a kovászosuborka-levet, a felaprított kapor felét, és botmixerrel keverjük simára. Öntsük fel 4 dl vízzel, és kóstolás után sózzuk, borsozzuk, mert a kovászos lé sóssága eltérő lehet. Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe. A meghámozott, apróra kockázott burgonyát sós vízben főzzük puhára, szűrjük le. A meghámozott főtt tojást kockázzuk fel apróra, a retket és a félretett kígyóuborkát vékonyan karikázzuk fel. Tálaláskor osszuk szét tányérokba a krumplit, tojást, retket és az uborkát, szórjuk meg a maradék aprított kaporral, majd öntsük rá a hűtött uborkalevest.