Hogy a rekkenő hőségben minél kevesebbet kelljen a konyhában időznünk, érdemes „műsorra tűzni” az egytálételeket (legyen az tartalmas, de könnyű leves vagy akár desszert), amelyeket a reggel hűvösében, sőt előző nap is előkészíthetünk, tálalás előtt csak sütni vagy melegíteni kell őket. Lajos Mari receptjei.

Diós-pisztáciás szilvagratin

Elkészítési idő: 1 óra, 1 adag: 463 kcal. Hozzávalók 4 személyre:

A krémhez:

  • 3 dl tej
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tasak bourbon vaníliás cukor (20 g)
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 dl tejszín

Továbbá:

  • 12 nagy szemű, érett szilva (ringló) (800 g)
  • 40 g kristálycukor
  • 50 g dió
  • 50 g hámozott, natúr pisztácia
  • 120 g babapiskóta
  • 3 tojásfehérje
  • 2 diónyi vaj/margarin
  • porcukor a szóráshoz

A krémhez 1/2 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport, a maradék tejet felforrósítjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a pudingos tejjel és a tejszínnel. Apránként hozzáöntjük a forró tejet, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük, majd hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük.

A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. A cukorral megszórva darabosra aprítjuk a diót és a pisztáciát, a babapiskótát nem túl finom morzsává törjük. Villával kissé felverjük a tojásfehérjéket, hozzáadjuk a diót, a pisztáciát és a babapiskótát, jól összekeverjük, kiskanálnyi adagokban a kettévágott szilvák magházába töltjük, szelíden összenyomjuk.

2 közepes méretű, vajjal/margarinnal kikent, mélyebb sütőedénybe simítjuk a krémet, töltött élükre állítva beleültetjük a szilvákat, és meghintjük fátyolnyi porcukorral. 240 °C-ra előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütjük (15-20 perc). Azonnal tálaljuk, mert gyorsan összeesik!

Tipp: Nektarinnal is finom!

Görög bableves feta sajttal

Elkészítési idő: 1 és 1/4 óra, 1 adag: 314 kcal. Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g zöld hüvelyű bab
  • 300 g krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g paradicsom
  • 2 szál friss menta
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 +2 ek. classico olívaolaj
  • só, bors
  • 150 g feta sajt
  • 1 kis doboz főtt fehérbab (400 g)
  • 2-3 koktélparadicsom

Megtisztítjuk a zöldségeket, a paradicsomot meghámozzuk. A zöldbabot 3 cm-es darabokra, a krumplit kisebb kockákra, a hagymát és a fokhagymát finomra, a paradicsomot gerezdekre vágjuk. A zöldfűszerek leveleit (1-2 mentabóbita kivételével) felaprózzuk.

Megfonnyasztjuk 2 ek. olívaolajban a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a paradicsomot, 3-4 percig forraljuk, aztán hozzáadjuk a krumplit, a zöldbabot és a zöldfűszerek felét. Ízlés szerint sózzuk, felöntjük 1,5 liter vízzel, és félig lefedve puhára főzzük (25-30 perc). A sajtot kisebb darabokra tördeljük. A fehérbabot szűrőtálba csúsztatjuk, bő vízzel leöblítjük, a leveshez adjuk, jól összeforraljuk. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal és a félretett zöldfűszerekkel illatosítjuk. Mély tálba szedjük, megszórjuk a sajttal, meglocsoljuk 2 ek. olívaolajjal, és a félbe-negyedbe vágott koktélparadicsomokkal, valamint mentabóbitával díszítve, nem túl forrón kínáljuk.

Tipp: Készíthetjük friss fejtett babbal is, amelyet tanácsos egy kevés vízben külön megfőzni.

Sajtos-paradicsomos csirkemell

Elkészítési idő: 1 óra, + 4–12 óra pácolási idő, 1 adag: 501 kcal. Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 csirkemellfilé (600 g)
  • 1+1/2 ek. provence-i fűszerkeverék
  • 2+1+1 ek. olaj
  • 1 kg burgonya
  • só, bors
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 4 paradicsom
  • 150 g gouda/edami sajt
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 1-4 bazsalikombóbita

Bedörzsöljük a húst 1 ek. fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, és a hűtőben 4–12 órán át pácoljuk. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk.

A pácolajjal együtt serpenyőbe csúsztatjuk a csirkemelleket, sózzuk, borsozzuk, mindkét oldalukat megkapatjuk. Felöntjük a borral, fedő alatt 5 percig pároljuk, aztán kiemeljük a pecsenyeléből, amelyben megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát és az áttört fokhagymát.

A burgonyát felkarikázzuk, 2/3-át 1 ek. olajjal kikent, közepes méretű sütőedénybe terítjük, meghintjük sóval és borssal. A zsiradékkal együtt rásimítjuk a hagymát, elrendezzük rajta a húsdarabokat, köréjük rendezzük a maradék burgonyát. Betakarjuk a nem túl vékonyan felszeletelt paradicsommal, megszórjuk sóval, borssal, 1/2 ek. fűszerkeverékkel, végül meglocsoljuk 1 ek. olajjal, és a tetejére reszeljük a sajtot.

200 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (40 perc). 5 percig pihentetjük, majd felaprózott petrezselyemmel és bazsalikommal díszítve tálaljuk. Vegyes leveles saláta illik hozzá.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .