Édes-savanyú sertésszűz barackkal és mogyoróval
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg őszibarack
- 2 kápia paprika
- 60 dkg sertésszűz
- 1 dl szójaszósz
- 4 evőkanál keményítő
- olaj
- 30 dkg lila hagyma
- 5 cm-es friss gyömbérdarab
- 10 dkg sózatlan pörkölt földimogyoró
Az alaposan megmosott barackot cikkekre, a kicsumázott paprikát karikákra vágjuk. A lehártyázott, felcsíkozott sertésszüzet összekeverjük a szójaszósszal, a keményítővel, majd nagyon forró serpenyőben, felhevített olajon, folyamatosan rázogatva megpirítjuk. (Nem kell lecsepegtetni sütés előtt!) Hozzáadjuk a felcsíkozott lila hagymát és a paprikát, tovább pirítjuk. Ráreszeljük a meghámozott gyömbért, öntünk rá 1,5 dl vizet, majd hozzáadjuk a barackot is. Pár perc forralás után megszórjuk a pörkölt mogyoróval. Főtt jázminrizst kínálhatunk mellé.
Görögdinnyés, fetás bruschetta
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 40 dkg magozott görögdinnye
- 20 dkg friss paradicsom
- 15 dkg feta sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- csipet só
- 8 szelet ciabatta
A dinnyét és a paradicsomot felkockázzuk, belemorzsoljuk a fetát, ráöntjük az olajat. Megszórjuk csipet sóval, és az egészet összekeverjük. A megpirított kenyérrel tálaljuk.
Tipp: Aprított petrezselyemmel vagy mentalevéllel tovább ízesíthetjük.
Sárgarépa-, cukkini- és káposztaröszti
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg cukkini
- 20 dkg fehér káposzta
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 3 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg világos tönkölyliszt
- kevés olívaolaj
A zöldségeket megtisztítjuk, majd nagy lukú reszelőn lereszeljük. Tálban összekeverjük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, megsózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük. 15 percet állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és a sütőporral elkevert liszteket. Alaposan összekeverjük a masszát. Felforrósítjuk a kontaktgrillt, az első adag sütése előtt olívaolajjal kikenjük. 4 evőkanálnyi adagot szedünk a kontaktgrillre/serpenyőbe, becsukjuk a sütőt, és kb. 5 perc alatt készre sütjük a rösztiket. Második adagban készre sütjük a maradék tésztát. Ha serpenyőben sütjük, fordítsuk meg a rösztiket, és oldalanként 3-4 perc alatt süssük meg őket!